Istoria Cafelei

Majoritatea lucrurilor care ne inconjoara au o legenda privind originea lor. Legenda originii cafelei este legata de Kaldi, un pastor de capre, care a trait in Etiopia in urma cu mai mult de 1000 de ani. El a observat comportamentul ciudat al caprelor dupa ce acestea se hraneau din tufele de cafea. Chiar si caprele batrane zburdau pline de energie. Kaldi a spus povestea unor calugari, iar acestia au obtinut o bautura din boabele de cafea care ii ajuta sa stea treji toata noaptea. Bautura a devenit cunoscuta sub numele de ‘kahweh’, termen Arab pentru ‘revigorant’. 
Dincolo de legenda, descoperirea cafelei a dus la cultivarea sa comerciala, care este atestata pentru prima oara in secolul al XV-lea in Etiopia, unde cafeaua creste salbatic. Consumul de cafea s-a raspandit in Yemen, Egipt, Siria si Turcia. Cafeaua era cunoscuta sub denumirea de ’vinul Arabiei’, aparent datorita faptului ca Musulmanii care nu aveau  voie sa consume vin foloseau cafeaua ca si substitut datorita efectului ei stimulator. Obiceiul de a bea cafea s-a raspandit rapid si in 1615 ajungea in Venetia primul transport pe mare din Turcia. În secolul al 17-lea, existau deja in Europa numeroase cafenele.
Din Marea Britanie si alte tari europene, cafeaua a fost dusa in Virgina, America.



Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende. Cafeaua a fost descoperita pentru prima data in Estul Africii, intr-o zona in care se afla astazi Etiopia. O legenda populara vorbeste despre un pastor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, dupa ce acestea consumasera fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a incercat sa consume el insusi acele fructe si a constatat ca ii confera o senzatie de revigorare. Auzind despre aceasta planta extraordinara, calugarii au uscat fructele, astfel incat sa le poata transporta la manastirile mai indepartate. Ulterior au reconstituit fructele cu apa, le-au consumat si au baut lichidul, care ii stimula si ii tinea treji pentru rugaciune. Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in 1615. La inceput, cafeaua se vindea de catre comerciantii de limonada si se credea ca are calitati medicinale. Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la Venetia in 1683, iar celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco a fost deschis in 1720. Odata ajunsa in Europa, aceasta noua bautura a fost puternic criticata de biserica catolica, iar multi considerau ca papa ar trebui sa o interzica, deoarece o numeau bautura diavolului.
Spre surprinderea lor, papa a binecuvantat cafeaua declarand-o bautura crestineasca. In anii 1700, cafeaua si-a croit drumul pana in Americi datorita unui capitan francez de infanterie care a dus cu sine o mica planta in lunga sa calatorie peste Atlantic. Astazi, peste 400 de miliarde de cani de cafea sunt consumate in fiecare an, cafeaua fiind cea mai populara bautura din lume. Piata cafelei Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare. In prezent cafeaua este consumata virtual in orice tara, si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. In prezent, pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negoiaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv Robusta. Pretul cafelei difera mult, in functie de cerere si oferta si el este in mod continuu influentat de factori cum ar fi: modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.




0 comments:

Free Page Rank Tool