Istoria sampaniei

Sampania isi are originea in regiunea Champagne din Franta, dar a devenit, de-a lungul timpului, o marca preferata in intreaga lume. Spre deosebire de alte tipuri de vin, sampania este supusa unei a doua fermentatii, cea responsabila pentru mult apreciatele bule.
Cele doua tipuri de struguri din care se face, de obicei, sampania sunt Chardonnay (struguri albi) si Pinot noir (struguri negri). Sampaniile albe sunt facute din Chardonnay, iar cele rose dintr-un amestec de Chardonnay cu Pinot noir sau doar Pinot noir.
Una dintre cele mai mari calitati ale acestei bauturi o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna "merge" in combinatie cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumos ar trebui sa fie sec, in functie, bineinteles, de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare.
Stiai ca?...
Istoria sampaniei dateaza de acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. De unde si afirmatia potrivit careia sampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului intre bauturi...
In anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului care a creat-o, in cinstea memoriei acestuia.
In ceea ce priveste aceasta bautura, a existat o scurta legatura intre Franta si Statele Unite, cand, in anul 1787, Moet a trimis 100 de sticle de sampanie in America. Au mai trecut insa 200 de ani pana cand francezii s-au implicat in fondarea unei vinarii de sampanie in inima regiunii Napa Valley - Domaine Chandon.
Tipuri de sampanie
Sampaniile cu "corp"
Cuvintele de baza pentru acest tip de sampanie sunt: forta, structura si intensitate, fiind asa-numitele vinuri "musculare". Aceste sampanii, fie ele de generatie tanara sau mai veche, sunt de obicei facute din Pinot noir sau Pinot meunier, doua sortimente de struguri care creeaza aromele deosebite si ofera vinului profunzime si vigoare.
Sampaniile cu "inima"
Cuvintele cheie sunt: generozitate, caldura si finete. Sunt vinuri cu o aroma proaspata, fina si intotdeauna echilibrate. Sunt sampanii dominate, de obicei, de Pinot, Pinot noir si Pinot meunier, dar pot fi rose sau demi-seci. Culorile lor variaza de la galben auriu pana la roz inchis.
Sampaniile cu "spirit"
Cuvintele de baza sunt: usoara, vivace, delicata. Invariabil, sunt sampanii Brut sau Blanc, cu o preponderenta de Chardonnay. Acest sortiment de vin este viu, stralucitor, adesea avand o culoare aurie, cu tente de gri. Bulele sale sunt usoare si foarte delicate.
Sampaniile cu "suflet"
Cuvintele cheie sunt: maturitate, complexitate si bogatie. Sunt cele mai rare sampanii, vinurile cu cea mai mare complexitate. Sunt vinuri mature, adesea provenind dintr-o recolta exceptionala. Bulele extrem de fine si culoarea de aur vechi, asemanatoare ambrei, inspira aproape un sentiment religios printre cunoscatori...
Imagineaza-ti o seara numai cu sampanie. Te ia ameteala? Atunci iti oferim sfaturi pentru cele mai potrivite ocazii in care poti savura aceasta bautura. Daca alegi sampania potrivita, aceasta te va inspira mai departe in alegerea meniului, a decorului, a intregii teme pentru ocazia respectiva...
1. Pentru un banchet, o petrecere, un revelion
Un bufet tentant, un meniu impresionant, o atmosfera calda, o masa aranjata elegant si o multime de prieteni... Pentru a acompania evenimentul, vei alege un vin care, mai mult decat altele, are reputatia unui trai "pe picior mare" - sampaniile cu "corp".


2. Pentru o zi de nastere sau o nunta
Pentru aceasta ocazie speciala, este bine sa ai alaturi intreaga familie, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Pune accentul pe afectiune, armonie si impartasirea unor amintiri comune. Apeleaza la sentimente. Sampaniile cu "inima" vor reusi sa iti aduca un zambet pe chip, fiind suficient de echilibrate si de fine.
3. Pentru un bal mascat, o cina deosebita, un cocktail
Lasa-ti sufletul sa te inspire! Ofera-le invitatilor tai o paleta de idei creative. Apeleaza la imaginatia lor si fa absolut totul pentru ca seara sa devina efervescenta, o adevarata fantezie. Exista sampanii atat de usoare si de "vii", incat reusesc sa ridice moralul oricui. Pentru aceasta ocazie sunt recomandate sampaniile cu "spirit".
4. Pentru o sarbatoare speciala, o reuniune deosebita, obtinerea unui contract important
Marcheaza natura deosebita a evenimentului selectand ceva rafinat si rar. Poate te gandesti la un revelion special, alaturi de cei mai apropiati si dragi prieteni. Sau, si mai bine, poate ai in minte decorul unei seri romantice, de Valentine's Day, alaturi de iubitul sau sotul tau... Sampaniile cu "suflet" au o subtilitate si o complexitate care le transforma in cei mai buni parteneri pentru acest eveniment.



Stiai ca?
- Sampania se pastreaza la o temperatura constanta de 8-14 grade Celsius, ferita de lumina si de curenti de aer?
- Sticlele trebuie sa fie depozitate culcat, pentru ca dopul sa nu se usuce?
- Ai nevoie de 1,5 kilograme de struguri pentru a obtine o sticla de sampanie de 0,75 litri?
Cum trebuie servita
- Sampania se toarna incet in pahare inalte cu picior, tip lalea, pentru a pastra aroma si spuma.
- Sticla se tine de baza, nu de gat.
- Sampania se serveste la o temperatura de 6-8 grade Celsius. Daca e racita mai mult isi pierde aroma, iar daca este mai calda nu mai face spuma.
- Pune sticla intr-o frapiera cu apa si gheata. Daca nu ai frapiera, pune sticla de sampanie in frigider (nu in congelator!) cu doua ore inainte de a o servi.
Sticlele de sampanie si numele lor ciudate
Sticla de sampanie de 0,75 l sau cea de 1,5 l cu care se stropesc invingatorii nu sunt singurele care se gasesc pe piata. Unele sticle ajung la capacitati pantagruelice, iar denumirile lor sunt inspirate de nume biblice.

0 comments:

Free Page Rank Tool