Iurie Darie

   Iurie Darie s-a nascut la 14 martie 1929 la Vadul Rosu. In 1952 a absovit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC). A debutat in anul 1953, cu "Nepotii gornistului", in regia lui Dinu Negreanu si alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei.
   Filmografie:
  Numai iubirea (Serial TV) (2004) - Nichifor Dogaru
  Triunghiul Mortii (1999)
  Oglinda (1993)
  Sing, Cowboy, Sing (1981) - Dave Arnold
  Am fost saisprezece (1979)
  Buzduganul cu trei peceti (1978)
  Ein April hat 30 Tage (1978) - Alvaro
  Blutsbruder (1975) - Bill Simmons
  Stefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
  Fratii Jderi (1973)
  Dimitrie Cantemir (1973) - Mihut Galatin
  Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1971)
  B.D. la munte si la mare (1971)
  Brigada Diverse intra in actiune (1970)
  B.D. in alerta (1970)
  Cena grada (1970)
  Rautaciosul adolescent (1968) - Palaloga
  Faust XX (1966)
  Dragoste la zero grade (1964)
  Mofturi 1900 (1964)
  Alo? Ati gresit numarul! (1958)
  Alarma in munti (1955)


  Tot mai putini spectatori din actualele generatii stiu ca, acum patruzeci de ani si mai bine, cei care azi tocmai trecem de culmea dealului, pentru a porni pe panta descendenta, exultam in fata televizoarelor de pe ale caror ecrane un actor matur, dar negrait de tanar sufleteste, cald, fermecator si spontan, ne daruia o afectiune si prietenie ce depaseau cu mult conventionalismele meseriei. Iurie Darie isi iubea cu adevarat micii spectatori - si, impreuna cu partenera sa de-o seama cu ei, Mihaela Istrate, canta, recita, dansa, se plimba "pe bici-bicicleta...", intruchipa pirati, cavaleri, cowboys si diverse animalute - si, mai ales, desena; desena live, cu creta pe tabla neagra, cu carbunele pe plansete albe, sau cu sapun ori ceara pe cate un geam care dadea senzatia ca desenul se plasmuia in aer.
   El insusi se declara "cel mai bun desenator dintre actori, si cel mai bun actor dintre desenatori" - cu autentica modestie, constient fiind de sensul ironic care i se poate atribui unei asemenea incrucisari - caci, dupa bacalureat, fusese admis simultan atat la arte plastice, cat si la actorie, pe care a ales-o in cele din urma la clasa profesorilor Mihai Popescu si Marietta Sadova. Era, intr-adevar, un reper stabil al copilariei unei generatii... Tot in acea vreme, fost-au patru artisti (actorii Iurie Darie, Val Lefescu, Serban Cantacuzino, si compozitorul Dumitru Capoianu), invitati la o scoala din Militari, ca sa ia contact cu micii lor admiratori. A fost o seara magica... La un moment dat, rugat de copii sa le deseneze ceva, Iurie Darie a zamislit pe tabla un iepuras - pe care, ce sa vezi, i l-a dedicat in scris elevului de unsprezece ani care tocmai se prezentase mai-nainte... Un autograf efemer, de creta - dar imortalizat intr-o fotografie: "Lui Columbeanu", caci pustanul de-atunci e semnatarul acestor randuri...
Dupa rolul unei rate in "Veronica se intoarce" (1973), Mihaela (n. 1959) a crescut, devenind treptat alta persoana, a incercat cu degetul moara de tocat destine a admiterii la actorie, si de-atunci nu s-a mai stiut nimic de ea... Dar tanar-paternul ei prieten (si al nostru) si-a urmat cu pas sigur cariera jalonata de la bun inceput de roluri cuceritoare si charismatice. Actorul nascut in 14 martie 1929, la Vadul Rosu, in judetul basarabean Soroca, a debutat imediat dupa absolvirea Institutului, in 1953, cu rolul din "Nepotii gornistului" (r. Dinu Negreanu) si, dupa cateva sinuozitati proprii tineretii - dintre care se remarca "Directorul nostru" (Jean Georgescu, 1953) - s-a impus in sfarsit cu rolul principal din iconoclasta comedie-avertisment fara cuvinte "S-a furat o bomba" (Ion Popescu-Gopo, 1961) - un personaj straniu, derutat si derutant, amintind oarecum de arhetipalul Berenger al lui Ionescu. Popularitatea sa, repede castigata, il facea in acea vreme sa joace si in cate doua filme pe an, fie roluri de june prim sau "baiat bun", fie compozitii mai complexe, ca doctorul Palaloga din "Rautaciosul adolescent" (Gheorghe Vitanidis, 1968), sau aparitii in coproductii internationale cum ar fi "Cenata na gradot", "Signale - Ein Weltraumabenteuer" (1970), "Osceola" (1971), "Blutsbruder" (1975), "Ein April hat 30 Tage", "Severino" (1978), sau "Sing, Cowboy, Sing" (1981).
   Cu umorul sau cald, a adus un plus de candoare insipidelor, altminteri, comedii politiste din serialul "B.D..." (Mircea Dragan, 1970-71 - Brigada Diverse intra in actiune; B.D. in alerta; B.D. la munte si la mare), dupa care l-a creat pe autenticul erou picaresc Mihut Galateanu, din "Cantemir" (Gh. Vitanidis, 1973) si "Muschetarul roman" (1975). si-a dovedit capacitatea de a compune personaje eminamente negative (in "Cianura si picatura de ploaie", Manole Marcus, 1978, sau "Ringul", Sergiu Nicolaescu, 1985), si de a portretiza personalitati istorice - Generalul Sanatescu, in "Oglinda" (Sergiu Nicolaescu, 1993). Decisive in evolutia sa au fost intalnirile cu regisori ca Lucian Giurchescu sau David Esrig, in perioada de aur a teatrului romanesc din anii '60-70, pe scena de la Comedie, unde a innobilat spectacole ramase in patrimoniul nostru clasic, ca "Troilus si Cressida", "Umbra" - sau, mai recent, "Palaria" (Labiche, r. Horatiu Malaele, 1998), ori "Patru pe o canapea si valetul" (Camoletti, r. Radu Nichifor, 2000). Destinul a fost la fel de generos cu actorul si in viata lui personala. Rodul prime sale casnicii, fericita si armonioasa, cu actrita Consuela Darie, a fost Ducu (un nou punct de tangenta cu subsemnatul: am fost colegi de liceu la Sava, la un an diferenta).
   Rapusa prematur de boala, buna Consuela, cu limba de moarte, l-a lasat pe Iura in grija colegei si prietenei lor fidele, Anca Pandrea - care avea sa-i aline durerea despartirii, daruindu-i aceeasi implinire si in cea de-a doua jumatate a vietii. intre timp, tanarul Alexandru Darie s-a impus printre cei mai importanti regizori romani de teatru, ajungand in prezent directorul prestigiosului Lucia Sturdza Bulandra.
   Dupa mai mult de cincizeci si cinci de ani petrecuti pe scena si in fata camerelor de filmat, ocolit chiar si acum, la optzeci de ani, de aripa intunecata a senectutii, actorul marturiseste: "Nu sunt un visator. Sunt un cetatean cu picioarele pe pamant, care viseaza din cand in cand si care isi mai foloseste aripile si imaginatia din cand in cand."   


   SURSA 02
 
   Iurie Darie (n. 14 martie 1929, Vadul Roşu, judeţul Soroca, astăzi în Republica Moldova) este un actor român. Membru PCR.
   Iurie Darie, actorul cunoscut atât pentru rolurile interpretate, de-a lungul carierei sale, în cele peste 40 de producţii cinematografice, dar şi pentru talentul său de povestitor şi de desenator, împlineşte, sâmbătă, 80 de ani. "Iura întâmpină cu mari emoţii ziua sa de naştere pentru că împlineşte 80 de ani şi are 80 de invitaţi. În afară de Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, aproape toţi ceilalţi invitaţi au în jur de 40 de ani. Iura şi cu mine ne înconjurăm de oameni tineri", a declarat, pentru Agerpres, actriţa Anca Pandrea, partenera de viaţă a lui Darie.
   Deşi a împlinit 80 de ani, actorul are destule proiecte artistice, printre acestea numărându-se ilustrarea cu desene a două cărţi, dar şi realizarea unui CD cu muzică interpretată de el. Totodată, Anca Pandrea şi Iurie Darie sunt în repetiţii cu un spectacol semnat de Mircea Creţu, care va şi partenerul de scenă al celor doi actori.
Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. Dotat cu talent la desen, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, reuşind la ambele, dar alegându-l pe ce din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învăţat ce înseamnă actoria de la mari actori şi profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
În cinematografie a debutat în 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. În anul 1959, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
   A interpretat roluri memorabile ste 40 de producţii cinematografice, printre care "Băieţii noştri" (1959), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune "Numai iubirea".
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câţiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: "Troilus şi Cressida", "Umbra" şi multe altele.
   După Revoluţie, a jucat în "Pălăria", producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea şi valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii "Moara", realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău în "Tata" (stagiunea 1999-2000).
   Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool