Pasarea Phoenix - Pasarea legendara care renaste din propria-i cenusa

  Pasarea Phoenix este cunoscuta din Orientul Mijlociu si indepartat pana la Mediterana si Europa, dar exista mentiuni despre o pasare similara si la nativii americani. Este o pasare de o frumusete neasemuita, care nu moare niciodata, ci se mistuie in flacari si renaste apoi din propria cenusa. Se spune ca Pasarea Phoenix originara ar fi aparut dintr-un ou de aur ce plutea pe apele Oceanului Primordial.
   La egipteni ea este pasarea Bennu, asociata ciclului zilnic al soarelui si ciclului anual al cresterii apelor Nilului, de unde legatura sa cu regenerarea si viata.
   Phoenixul evoca focul creator si distrugator din care se naste lumea si care ii va aduce sfarsitul. Simbolismul ei este legat de marile adevaruri ezoterice, reprezentand nemurirea spiritului si reincarnarea. in alchimie, ea este un simbol al transmutatiei alchimice, al renasterii magice prin initiere si al cresterii spirituale.
   Pasarea Phoenix ne vorbeste despre puterea de a depasi fluctuatiile vietii noastre obisnuite, ne indeamna sa ne orientam catre cele spirituale si ne da speranta, inspiratie si putere regeneratoare atunci cand renuntam la vechiul mod de viata pentru a imbratisa unul nou, superior. Phoenixul ne poate ajuta si atunci cand trecem prin experiente emotionale devastatoare.
   In alchimie, Pasarea Sublimarii este asociata corpului astral, care, dupa cum arata marele alchimist Paracelsus, este corpul nostru spiritual sau “de aur", purificat, care se dezvolta in cursul evolutiei noastre personale si reprezinta renasterea spiritului pe un nivel superior. Atunci cand corpul fizic moare, spiritul incepe o noua existenta intr-o alta lume, non-fizica.La chinezi, Feng Huang, “Pasarea Rosie", este unul din cele patru animale spirituale. Ea putea fi incalecata numai de catre Nemuritori. Feng desemneaza pasarea mascul si Huang pe cea femela, fiind in legatura cu simbolul Yin-Yang, cele doua principii polare opuse care guverneaza intreaga manifestare. Aceasta pasare este de asemenea un simbol al dragostei nemuritoare.
   Esenta pozitiva a acestei creaturi se manifesta atunci cand cineva isi recunoaste si isi dezvolta latura feminina a naturii sale spirituale. Acea persoana isi urmeaza atunci vocea sa interioara si latura creatoare a vietii. Esenta sa negativa se manifesta atunci cand cineva isi neaga si isi reprima aceasta latura a sufletului sau, rezultand astfel deviatii de comportament si alienare.
   Pasarea Phoenix este in crestinism o pasare sacra, simbol al reinvierii si emblema a Arhanghelului Mihail. Regasim reflectari ale acestui mit si in unele traditii populare. Astfel, Pasarea Maiastra din basmele romanesti este uimitor de asemanatoare cu Pasarea Simorgh a persanilor, care simboliza intelepciunea divina si perfectiunea umana.


   SURSA 02
 
   Pasărea Phoenix (uneori Phönix) este pasărea legendară despre care se spune că ar învia din propria ei cenuşă.

   Mitologie
   Pasărea Phoenix la greci

   Pasăre alegorică ce renăştea din propria cenuşă. Aceasta seamănă ca formă cu vulturul, dar se deosebeşte de acesta prin penajul splendid colorat, cu pete de purpură şi aur(două culori nobile şi cu o evidenţă a semnificaţiei simbolică), ceea ce o face mai frumoasă decât cel mai minunat păun. Are o longevitate extraordinară, ce diferă de la autori la autori, unii afirmând că trăieşte de la 500 la 13.000 de ani. Este singura din specia ei, deşi nu se poate reproduce. Atunci când lunga sa viaţă este pe terminate ea îşi simte sfârşitul, aceasta îşi face un cuib din plante aromatice şi tămâie; dă foc apoi cuibului, se întinde, arzând odată cu cuibul, iar din cenuşa sa se formează o altă pasăre. Noua pasăre o îngroapă pe cea precedentă, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie in formă de ou şi ducându-le la sanctuarul din Heliopolis.


   Pasărea Phoenix la egipteni
   Cunoscută vechilor egipteni şi ca Benu, pasăre mitică, care simboliza nemurirea, şi care (potrivit tradiţiei din Heliopolis) a aterizat pe colina primordială aducând lumina zeului solar Ra Atum. Înfăţişată sub forma unui bâtlan sacru care poartă coroana zeului Osiris, reprezenta puterea de regenerare (auto-creare) şi de resurecţie. Grecii au asociat-o păsării Phoenix, emblema ciclurilor vieţii şi ale morţii, a eternelor renaşteri din propria cenuşă. 


   SURSA 03
 
   Descriere:
   Exista multe descrieri ale acestei pasari legendare. Unii o descriu ca fiind o pasare de dimensiunile unei pasari rapitoare: jumatate fazan, jumatate vultur.
   Numele sau inseamna "purpura" in limba greaca deoarece pasarea Phoenix este asociata cu focul si soarele. A fost descrisa ca fiind aurie sau multicolora. Unii spuneau ca nu ar fi mancat niciodata sau ca ar fi mancat numai roua. Cei mai multi insa spun ca exista numai un singur exemplar de pasare Phoenix si ca ar trait in Arabia sau Etiopia si ca ar fi de o frumusete nemaipomenita.


   Puteri:
   Pasarea Phoenix este nemuritoare. La 300-500 de ani ea renastea prin foc. Cand ciclul de viata i se incheia, pasarea strangea ierburi aromate si lemne din toata lumea pentru a-si construi rugul sau cuibul funerar. Pasarea Phoenix stand in cuib si avand fata intoarsa spre soare isi flutura aripile pentru a intarata focul ce o cuprindea. Dupa ce vechiul corp ardea, pasarea Phoenix renastea din propria cenusa. Conform unor legende, pasarea renascuta isi ducea ramasitele in Orasul Soarelui din Egipt unde erau aranjate in cadrul unor ritualuri funerare speciale.


   Simbol:
   Pasarea Phoenix este asociata cu renasterea, nemurirea si triumful binelui asupra raului. Ea devenit chiar un simbol preferat de primii crestini. In crestinism, pasarea phoenix este vazuta ca fiind un simbol al renasterii, sperantei, puritatii, castitatii, casatoriei, credintei, verii, eternitatii, nemuririi si luminii.
   Unii cred ca pasarea Phoenix reprezinta o imagine a focului cosmic din care a luat nastere si va sfarsi lumea.
   Taoistii o numeau pasarea de chinovar. Romanii asezau simbolurile pasarii Phoenix pe medalii si bani pentru ca Imperiul Roman sa fie vesnic. 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool