Petra - Orasul de piatra

   Petra, "orasul de piatra" ce impresioneaza pe tot pelerinul, este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei. Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de "Wadi Araba" - larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba.
   Orasul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, sapata aproape in intregime in piatra muntelui pe care se sprijina majoritatea cladirilor.
Petra - o descoperire de importanta mondiala
Orasul, alaturi de intreaga zona, a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand acesta a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt. Descoperirea exploratorului a fost descrisa intr-un sanet al lui John William Burgon drept "un oras rosiatic-trandafiriu vechi cat de jumatate de vreme".
   In scurt timp, orasul a captat atentia intregii lumi. Astfel, reprezentantii monumentelor mondiale, in cadrul programului UNESCO, au descris monumentul din valea Iordaniei drept "una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii". Astfel, in data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.
   "Rekem", numele antic al orasului Petra, este un nume care apare in Manuscrisele de la Marea Moarta, fiind asociat si cu Muntele Seir. Pe langa aceasta marturie, istoricul Eusebiu si Fericitul Ieronim mentioneaza si ei faptul ca "Rekem" este numele nativ al orasului Petra.
   Acestia din urma se bazeaza pe autoritatea lui Iosif Flaviu, a lui Plinius cel Tanar si a celorlalti scriitori care au identificat orasul Petra drept capitala a nabataenilor - semiti vorbitori de limba aramaica - si centru al caravanelor ce se ocupau cu comertul.


   SURSA 02
 
   Situat in sudul Iordaniei, la marginea desertului arab, orasul Petra reprezinta una dintre cele mai de pret comori a arheologiei. Orasul este renumit pentru faptul ca are numeroase structuri sapate direct in piatra si de asemenea pentru vechimea sa de 2.600 de ani.
   Cetatea Petra purta numele de Rekem si se presupune ca ar fi fost construita sub autoritatea lui Iosif, fiind capitala regala nabateenilor, un popor din sudul Iordanului care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune. Orasul rosiatic a fost descoperit de un explorator elvetian numit Johann Ludwig Burckhardt in anul 1812 pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise.
   In anul 1985, Petra a fost desemnata de catre UNESCO un loc de patrimoniu cultural mondial si a fost numit "unul dintre cele mai de pret locuri culturale din patrimoniul universal". In ciuda faptului ca are o vechime extrem de mare, orasul Petra este admirat pentru arhitectura sa masiva, pentru structurile sapate in roca si de asemenea, pentru complexul ingenios de canale de apa care, odata cu trecerea timpului, s-au mentinut intr-o stare buna. In anul 363, in urma unui mare cutremur, o mare parte din cladiri s-au distrus. 


   SURSA 03
 
   Pana la intrarea in canionul ce te poarta catre vechiul oras Petra, beduinii gonesc intr-un dute-vino nebunesc, pe cai mici si ageri, impodobiti cu canafi (un fel de ciucuri) rosii. Unii turisti accepta sa fie transportati pe spinarea cailor sau se urca pe camile, iar altii sunt purtati in mici trasuri urnite de cate un cal batran. In zgomotul potcoavelor ce se izbesc de dalele vechiului oras, acompaniat de norul de praf si chiuituri arabe, ai senzatia ca te-ai intors cu 2.000 de ani in timp. Canionul, cu deschideri stramte si pereti inalti, te uimeste prin culorile straturilor sale de roca: rosii, galbene, albe, portocalii sau albastru otel. Si dupa jumatate de ora de mers, intr-un spectacol uimitor oferit de roca roscata, iti apare in fata ochilor cel mai frumos oras facut vreodata de natura si incrustat doar pe ici, pe colo de mana omului. Totul, de la coloane la ferestre si statui, de la ornamente la marile saloane fune-rare, e taiat direct in piatra impresionantului canion.
   A fost descoperit in anul 1812
   Fara indoiala, Petra e unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume. Isi disputa intaietatea cu un alt oras pierdut, seducatorul Machu Picchu. A fost descoperit abia in 1812 de un explorator elvetian, Johann Ludwig Burckhardt, care l-a descris ca fiind un oras ca un trandafir rosu, la fel de batran ca si timpul. Povestea Petrei e invaluita in mister. Se pomeneste de niste comercianti de origine araba, care detineau controlul asupra negotului cu parfumuri si condimente in toata Peninsula Arabica, cu un secol inainte de Hristos. Nu se stie cum au reusit nomazii sa se adapteze vietii urbane, dar se pare ca au ajuns unul dintre cele mai civilizate popoare din antichitate. In canion au fost gasite peste 3.000 de morminte sapate in stanca, un amfiteatru, o biserica si primaria orasului. Se spune ca spectaculosul canion s-a format in urma unui cutremur. Si tot in urma unui cutremur, Petra a fost stearsa de pe harta. 


sursa:ipedia.ro 

0 comments:

Free Page Rank Tool