Rolul fructelor si al legumelor in organismul uman

Nu uitati sa rontaiti rosii, morcovi, struguri si castraveti. Rasfatati-va cu piersici, caise si pepene galben. Asezonati-va salatele cu cimbru, busuioc, patrunjel si rozmarin. Toate sunt bogate in antioxidanti.

Cinci pe zi este numarul de fructe si legume pe care noi ar trebui sa le consumam in alimentatia cotidiana. Astfel ajutam organismul sa faca fata fenomenelor de oxidare care accelereaza imbatranirea celulara si conduc la degradarea fibrelor de elastina si colagen. Insa, in repartitia vitaminelor si a oligoelementelor antioxidante care sunt eliberate in circulatia sanguina dupa digestie, pielea este ?servita? ultima, dupa inima, ficat etc. De aceea, este foarte important sa-i furnizam epidermei un aport suplimentar prin cosmetice. Despre ce vorbesc? Despre ultimele cercetari si realizari in domeniul cosmeticii, oamenii de stiinta muncind asiduu la conceptul de a-i oferi pielii noastre numai activi naturali din fructe si legume.
Pentru hidratare: spume de fructe
Bogate in vitaminele A si C, fructele contin, de asemenea, bio-flavonoide - molecule antioxidante care alaturi de vitamine asigura protectie pielii. Flavonoidele rosii sau antocienii dau culoarea albastra, rosie ori violet fructelor si florilor, cum ar fi murele, coacazele negre, afinele. Strugurii negri ofera polifenoli foarte diversificati, OPC in fructe si seminte, asociate cu alti aminoacizi din curpenul vitei. Toti acesti activi devin si mai importanti cand sunt completati de acizi grasi, care protejeaza de la distrugere celulele pielii. In acest fel, toti acesti activi pot patrunde si mai rapid, traversand barierele lipidice ale epidermei. Exemple:
cocktail de fructe rosii - ale caror zaharuri hidrateaza si tonifica in profunzime (Galenic);afinele - care protejeaza microcapilarele, iar asociate cu portocale regenereaza si dinamizeaza orice tip de piele, in special pe cea uscata si fragila (Lola Kelly Dermalogie si Weleda).
Inainte si dupa soare: creme de legumeCarotenoidele liposolubile, pe care le gasim si in membranele celulelor noastre, dau legumelor culoarea galbena, portocalie sau rosie. Vorbim aici de betacaroten - precursorul vitaminei A, licopeni - antioxidanti ce-i gasim in tomate, papaya, pepene verde si grapefruit, luteina - pe care o regasim in toate legumele verzi. Toate aceste substante active refac protectia antioxidanta, confera o mina buna, naturala, pielii. Pentru purificare, esentiale sunt ierburile aromatice. Din ele se extrag uleiuri esentiale antiseptice si cicatrizante, dar si antioxidanti - ceea ce le recomanda a fi folosite in multe formule cosmetice. Patrunjelul dreneaza si relanseaza circulatia, prevenind patarea pielii (Clarins), cimbrul are capacitatea de a stimula functia de hidratare si contine antioxidanti (Bio-Alpine Jeunesse), iar menta purifica si tonifica natural tenurile mixte si grase (Fermes de Marie).
Reguli pentru piele frumoasa
Mestecati bine pentru a asimila mai bine nutrimentii, altfel din putinul obtinut vor profita doar organele interne. Variati mesele de fructe si legume pentru a profita de binefacerile pe care fiecare in parte le ofera. Aveti grija de flora intestinala. Chiar daca fibrele fructelor si legumelor sunt indispensabile tranzitului, atunci cand aveti o digestie mai dificila - un produs probiotic va intari bariera intestinala, asigurand o buna asimilare a activilor. 

0 comments:

Free Page Rank Tool