Templul din Taj Mahal

   Templul Taj Mahal este cel mai grandios monument - mormant de arhitectura din India si a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal.Constructia edificiului a inceput in anul 1631, imediat dupa moartea sotiei imparatului, si a durat 22 de ani.
   Taj Mahalul a fost construit cu materiale aduse din intreaga Indie dar si din alte zone ale Asiei, materiale ce au fost transportate cu ajutorul a 1000 de elefanti. De asemenea, se spune ca a fost nevoie de peste 20.000 de oameni pentru a finaliza faimosul monument ornamentat cu turcoaza din Tibet, agate din Yemen, Safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
In anul 1983, Taj Mahalul a devenit parte a patrimoniului UNESCO, fiind unul dintre cele mai vizitate si faimoase monumente din lume. Situat in Agra, edificiul este vizitat anual de numerosi turisti din lumea intreaga si este recunoscut ca fiind simbolul dragostei eterne.


   SURSA 02
 
   Taj Mahal este un faimos monument in India, localitatea Agra. Cladirea este un mausoleum inchinat printesei persane musulmane, Mumtaz Mahal de catre Imparatul Shah Jahan. Taj Mahal a fost construit intre anii 1630 si 1653 si imbina diferite stiluri arhitecturale precum: persan, turcesc, indian, si islamic.
   De aseamenea este cunoscut ca momunentul cu o simetrie perfecta si cu o remarcabila finete in definirea fiecarui detaliu. Monumentul a devenit in anul 1983, patrimoniu mondial UNESCO si ramane pana astazi una dintre cele mai faimoase constructii. Este cel mai bine pastrat monument - mormant din intreaga lume. Este cunoscut ca un monument al dragostei, asa cum un poet englez in descria, ca fiind “dragostea unui imparat incrustata in piatra”. Taj Mahalul a fost construit de imparatul mogul, Shan Jahan, in memoria celei de-a doua sotii.
   Mumtaz Mahal a murit la nasterea celui de-al 14- lea copil, acest lucru cauzandu-i o durere profunda. Suferinta pierderii sotiei l-a facut sa-i albeasca parul complet in cateva luni. La moartea sa, Mumtaz il roaga pe imparat sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fii si sa-i viziteze mormantul la fiecare aniversare. Durerea din suflet era pentru imparat de nedescris, el pierzand nu numai o sotie si mama pentru copii sai, ci si un abil sfatuitor politic.
   Asta l-a determinat sa jure ca va construi pentru sotia sa cel mai impresionant momument funerar din lume. Asa incepe constructia Taj Majalului care va dura 22 de ani. La ridicarea cladirii au muncit doua zeci de mii de oameni, materialele necesare au fost aduse din toata India cat si din alte regiuni din Asia. Constructia a devenit in curand timp “simbolul dragostei eterne”. Cladirea este amplasata pe o suprafata acoperita de marmura alba. In centru se alfa domul incadrat de patru minarete perfect egale.
   In interior se gaseste o gradina superba cu fantani arteziene. Aleea, sau intrarea principala este strajuita de arbusti ornamentali. Inauntru domului se alfa si mormantul imparatesei pe care sunt incrustate pietre pretioase. Mai tarziu langa sicriul imparatesei a fost pus si cel al imparatului care nu a trait sa vada visul implinit - constructia mareata promisa sotiei sale. Intrega cladire este imbodobita prin incrustari in marmura, dand forme din cele mai frumoase.
   Ornamentatia este speciala in camera mortuara unde se gasesc motive florale. Costructia este plina de simboluri. De exemplu, poarta principala este asemanata unu val pe care femeile din India il poarta in noaptea nuntii. Comunicarea cladiri cu exteriorul se face printr-o alta poarta inalta si masiva, acre este simbolul intrarii in paradis. 


   SURSA 03
 
   Taj Mahalul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 şi 1653.
În 1983, Taj Mahalul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO şi rămâne astăzi printre cele mai vizitate şi faimoase monumente din lume.
   Odată capitală a Imperiului Mogul (sec. 16-18), Agra se află la o oră şi jumătate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turişti din întreaga lume vizitează zona, dar nu pentru ruinele fortăreţei construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, magnific templu ce aminteşte lumii bogata civilizaţie a unei ţări care a fost treptat înghiţită de industrializare. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument-mormânt din lume. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind "nu un monument de arhitectură ci dragostea unui împărat încrustată în piatră". Este amplasat pe malul râului Yamuna, care servea ca mijloc de apărare a Fortăreţei de la Agra, centru al Imperiului Mogul până la mutarea capitalei la Delhi în 1637.
   Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soţii Mumtaz Mahal, prinţesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil, alături de soţul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormântul la aniversare. Şahul a pierdut la decesul soţiei sale nu numai o consoartă, ci şi un abil şi inteligent sfetnic politic. Aşa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareţ şi fără egal în lume.
   Construcţia Taj Mahal-ului a demarat în 1631 şi a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.
   Complexul mai cuprinde in afara de palatul propriu zis si o moschee. Aparent s-ar putea spune ca sunt de fapt doua moschei, insa una dintre cladiri este construita doar pentru simetrie, intregul complex fiind construit simetric. Inauntrul domului se afla sicriul imparatesei incrustat cu pietre pretioase. Atat de stralucitoare sunt interioarele incat au fost descrise ca fiind "proiectate de uriasi si finisate de bijutieri". Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul imparatului care a fost construit alaturi de cel a reginei, 35 de ani mai tarziu. Aceeasi marmura este intalnita si in camera mortuara, care prezinta sculpturi cu modele florale. Cu toate ca este un mormant, este adevarat - deosebit, pluteste intre cer si pamant cu formele lui simetrice perfecte si cu gradinile din jur reflectandu-se in oglinda lacului imprejmuitor. In fata acestor minuni, turistii raman realmente gura casca.
   Monument al dragostei trainice, Taj Mahalul are multe locuri ce se ascund ochilor vizitatorilor grabiti. Baza rectangulata a cladirii este ea insasi un simbol. Poarta principala se aseamana unui val, pe care femeile Indiei il poarta in noaptea nuntii. Binecunoscutele imagini ale Taj-ului nu corespund intru totul legendei, poeziei si romantismului despre care Rabindranath Tagore obisnuia sa spuna ca este "o lacrima pe obrazul timpului". Culorile ansamblului se schimba de la ora la ora si de la anotimp la anotimp asa incat Taj Mahalul si mormantul pe care il gazduieste nu sunt niciodata la fel.
Ca o bijuterie straluceste Taj-ul in lumina lunii, captata de nenumaratele pietre pretioase incrustate in marmura. La rasarit intreg ansamblu pare roz, iar seara alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor. In vremurile de demult, existau aici usi de argint, iar in interior era amplasat un grilaj de aur masiv si o textura de perle direct pe lespedea funerara. Acestea au fost furate.
   Cladirea este situata intr-un decor natural si comunica cu exteriorul printr-o poarta inalta si masiva, care este simbolul clar al intrarii in paradis. Aceasta era fabricata din argint masiv si nituita cu cuie de argint, insa, din cauza ca era foarte grea, s-a scufundat. A fost inlocuita cu una din alama, mult mai usoara.
   Potrivit legendei, Shah Jahan a intentionat sa construiasca pentru el insusi un monument similar, dar ca acesta ar fi urmat sa fie construit din marmura neagra pe malul celalalt al raului Yamuna.
Soarta, insa, i-a fost potrivnica: fiul sau, Aurangzeb, s-a autoproclamat rege in anul 1658 si l-a mentinut in captivitate in fortul de la Agra timp de noua ani, sub forma de arest la domiciliu.
Tragedia survine aici: din interiorul fortului, fostul imparat mogul avea in departare privelistea si, totdata, perspectiva Taj Mahalului.
   Desi iubire puternica pentru sotia calauzitoare de vieti, nu a incetat nici chiar in momentul mortii sotului iubit, totusi soarta le-a mai pregatit inca ceva celor doi, Tay Mahal-ul se schimba din cauza poluarii, acesta îşi schimbă culoarea, în galben, din cauza poluării şi în pofida restricţiilor impuse activităţilor industriale şi circulaţiei rutiere. Pentru conservarea monumentului, Curtea Supremă indiană a ordonat în urmă cu zece ani închiderea sau mutarea turnătoriilor, cărămidăriilor şi sticlăriilor din apropierea Taj Mahal-ului, situat la Agra, în nordul ţării. Numai vehiculele electrice sunt autorizate în apropierea mormântului, iar calitatea aerului este măsurată regulat.
   Cu toate acestea, depunerea de particule de materie în suspensie pe marmura albă a Taj Mahal-ului îi dă o tentă galbenă la suprafaţă, potrivit unui raport parlamentar ale cărui concluzii au fost publicate marţi de ziarul Times of India. Comisia recomandă aplicarea unui tratament pe bază de argilă pe faţada monumentului, aşa cum s-a mai făcut deja în trecut.


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool