Lacuri si Vopsele - Informatii generale

  Materialele de vopsitorie sunt materiale peliculogene utilizate pentru protectia si finisarea constructiilor si elementelor de constructii. Materialele de vopsitorie au in compozitie substante solide(pigmenti) si substante lichide(ulei, solventi, apa etc.), dintre care cel putin una este peliculogena.
   Principalii componenti ai materialelor de vopsitorie sunt:substantele peliculogene: sunt substante solide sau lichide care prin intarire in aer sau in cuptor formeaza pelicule pe suprafata suportului
-sicativi: sunt substante solubile in uleiuri vegetale care accelereaza catalitic uscarea uleiurilor
-pigmenti coloranti: sunt substante colorante ale peliculei
-solventi: sunt lichide volatile, folosite de obicei in amestec, care solubilizeaza substantele peliculogene solide iar prin evaporarea lor micsoreaza timpul de uscare al peliculei
-diluanti: sunt amestecuri de solventi necesari pentru reglarea vascozitatii in vederea unei usoare aplicari pe suport
-plastifianti: sunt substante greu volatile care confera peliculei plasticitate, micsorand astfel pericolul de fisurare
-substantele de umplutura: sunt pulberi fin macinate care pot inlocui o parte din pigment micsorandu-se astfel pretul de cost al produsului.


   SURSA 02
 
   Determinarea culorii peliculelor prin comparare cu etalonul de culoare:
   Metoda consta in compararea vizuala a culorii peliculei supusa incercarii cu o epruveta etalon de culoare, ambele fiind iluminate in aceleasi conditii, varianta A, in lumina naturala a zilei sau varianta B, in lumina artificiala, si privite sub acelasi unghi. Epruveta etalon de culoare trebuie omologata, iar culoarea stabilita prin acord intre parti.
Determinarea densitatii (masa specifica)
Aparatura: picnometru metalic
   Mod de lucru:
   Se cantareste picnometrul gol cu o precizie de 0,01g, se umple cu vopseaua de analizat adusa in prealabil la 20?C, se aseaza capacul si se sterge cu vata surplusul de vopsea scurs prin capilarul capacului, apoi se cantareste.
Densitatea se exprima in g/cm? si se calculeaza cu formula:
m2= masa picnometrului cu proba, in g
m1= volumul picnometrului gol, in g
v = volumul picnometrului, in cm?
Ca rezultat se ia media aritmetica a cel putin trei determinari.
   Determinarea timpului de scurgere
   Timpul de scurgere permite aprecierea consistentei produsului pentru diferite scopuri de fabricatie si aplicare. Metoda consta in determinarea timpului exprimat in secunde, in care o cantitate de 100 cm? de produs se scurge dintr-o cupa, printr-un orificiu de dimensiuni stabilite. Metoda nu se aplica la produsele care prezinta fenomenul de tixotropie.
   Determinarea puterii de acoperire
   Puterea de acoperire a unui material peliculogen pigmentat este capacitatea acestuia de a face invizibila, adica de a acoperi culoarea unui fond alb-negru sau a unui fond cu contraste. Puterea de acoperire poate fi exprimata prin:
- numarul minim de straturi necesar a fi aplicate, pentru acoperirea fondului impus
- grosimea minima a peliculei
- factorul de contrast
- consumul specific, respectiv cantitatea de material peliculogen exprimata in grame, necesara acoperirii unui m2 de suprafata.
   Determinarea grosimii peliculei uscate
1) Metoda distructiva: prin masurarea grosimii peliculei uscate cu comparatorul cu cadran. Metoda se aplica in cazurile in care produsul peliculogen este aplicat pe un suport rigid si cu suprafata plana, masurarea facandu-se cu o precizie de ą2,5 ?m
2) Metoda nedistructiva de determinare a peliculelor uscate cand produsul peliculogen este aplicat pe suport metalic sau magnetic. Determinarea are ca principiu variatia fluxului magnetic creat intre un magnet si un obiect magnetic in functie de spatiu nemagnetic dintre ele, in cazul de fata in functie de grosimea peliculelor nemagnetice de vopsea aflate intre piesa magnet a instrumentului de masura si suportul magnetic al peliculei.
   Determinarea flexibilitatii peliculei
   Flexibilitatea unei pelicule este proprietatea acesteia de a putea fi indoita fara sa sufere deteriorari.
Determinarea flexibilitatii consta in indoirea suportului pe care este aplicata pelicula, in jurul a diverse dornuri ale caror diametre descresc si se exprima prin numarul care reprezinta diametrul, in mm, al celui mai subtire dorn pe care pelicula indoita nu prezinta deteriorari.

   SURSA 03
 
   MATERIALE DE VOPSIRE
   Materialele de vopsire constituie totalitatea materialelor care se aplica prin diverse procedee pe suprafete diferite in vederea protejarii acestora de efectele distructive provocate de agenti atmosferici (actiunea luminii, umiditate , agentii chimici ,etc.)
   Prin aplicarea materialelor de vopsire , se formeaza uprafata obiectelor protejate pelicule subtiri care au dublu rol :
- acela de protectie
- de a crea un aspect placut
   In compozitia materialelor de vopsire , intra de obicei un component lichid numit liant si un component solid numit pigment , si materiale de umplutura.
Materialele de vopsire se clasifica prin mai multe criterii :
- substanta peliculogena de baza
- ordinea de aplicare pe suprafete
- modul de aplicare 


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool