Sistemul terestru


   După formarea Pământului, au mai trecut 500 de milioane de ani până când au apărut prima atmosferă, oceanele şi continentele.
   Când Pământul a atins dimensiunea lui actuală, gravitaţia sa i-a permis să reţină în atmosferă gazele care se risipeau înainte în Univers. Timp de milioane de ani, planeta a fost înconjurată de un nor dens şi fierbinte format din hidrogen, dioxid de carbon, nitrogen, amoniu, metan şi sulfură de hidrogen.

   Marea ploaie
   Sistemul solar a conţinut multă materie care nu era destinată formării planetelor; însă, pe măsură ce a scăzut numărul ciocnirilor cu această materie şi Pământul s-a răcit treptat, hidrogenul a început să se condenseze. S-a pornit o ploaie torenţială care a durat 40 000 de ani. Apa s-a adunat în depresiuni, lar nivelul ei a crescut fără oprire până a format primul ocean, care acoperea tot globul.

   Pământ nou
   Vântul şi ploaia au erodat uscatul care ieşea din ocean. Rocile dezagregate s-au adunat în depresiuni, au fost purtate de râuri până în mare şi s-au depozitat pe fundul ei ca sediment. Procesul de formare a rocilor sedimentare a continuat timp de milioane de ani.
   Datorită greutăţii lor tot mai mari, sedimentele au presat scoarţa oceanică pânăîn mantaua superioară, unde s-au topit. Piatra topită s-a ridicat la suprafaţă şi a reacţio-nat chimic cu sedimentul. Această reacţie a condus la formarea granitului.
   Datorită densităţii scăzute a acestei pietre faţă de rocile din manta, granitul s-a înălţat din mare formând primele continente nevulcanice. La marginea scoarţei oceanice s-au produs fisuri. In consecinţă, blocuri masive de granit de mărimea unor insule s-au desprins şi au început să plutească spre mantaua exterioară. Unele dintre blocurile de piatră au intra
t în coliziune, unindu-se pentru a crea mase de pământ mai mari, altele au fost erodate de-a lungul timpului de vânt şi de ploaie şi au dispărut.


   Câmpul magnetic al Pământului

   Acesta s-a constituit acum cca 4 miliarde de ani. Ca şi în cazul unui generator de curent continuu, există o interacţiuneîntre rotaţia Pământului şi fluxul de material fluid bogatînfierdin nucleul exterior. Curentul electric rezultat a format un câmp magnetic care a servit ca protecţie eficace împotriva radiaţiilor cosmice, permiţând dezvoltarea vieţii pe Pământ.























0 comments:

Free Page Rank Tool