Al Pacino

   Viaţa
   Al Pacino s-a născut în cartierul Bronx din New York, într-o familie italiano-americană. Tatăl său, Salvatore Pacino, s-a născut în oraşul italian Corleone, din provincia Palermo, Sicilia. Mama sa, Rose Gerard, se trăgea dintr-un nativ italian şi o newyork-eză de origine italiană. Părinţii săi au divorţat când Pacino era încă copil. În 1961 a fost arestat în Rhode Island pentru că purta asupra sa o armă de calibru 38. Al s-a mutat cu mama sa în casa bunicilor, unde şi-a petrecut restul copilăriei. Când era tânăr, lui Al îi plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încerca diverse voci şi stări emoţionale. Chiar dacă orele de la şcoală nu îi erau pe plac, îşi găsea liniştea în piesele de teatru ale şcolii. După ce a renunţat la şcoală, Al s-a hotărât să înceapă viaţa de actor, găsind roluri mici în producţii de teatru. În prima perioadă a actoriei, Pacino nu făcea prea mulţi bani şi trăia în săracie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg.
   Cariera
   Pacino a început să obţină roluri mai importante şi a obţinut un premiu Obie pentru rolul din The Indian Wants the Bronx. Curând a luat şi un premiu Tony pentru rolul din Does the Tiger Wear a Necktie?. A devenit cunoscut după ce a jucat în Me, Natalie (1969) şi The Panic in Needle Park (1971).
   Tot atunci se căutau protagonişti pentru ecranizarea romanului Naşul (The Godfather) al lui Mario Puzzo. Al Pacino reuşeşte să participe la preselecţie şi îl impresionează pe Francis Ford Coppola, regizorul, deşi toţi ceilalţi participanţi la acest proiect cereau un actor mai cunoscut decât "nimicul ăla de Pacino". Francis l-a susţinut însă în continuare pe Pacino şi i-a oferit rolul foarte important al lui Michael Corleone. Din cauza aceasta, Francis a fost speriat că ar putea fi înlocuit cu un alt regizor, aşa că a filmat foarte repede. Când filmul a fost lansat, a avut un succes imens, iar toată lumea a admirat rolul lui Al Pacino, care a fost chiar nominalizat la Oscar pentru "cel mai bun actor în rol secundar". Aproape peste noapte a devenit dintr-un "nimeni" un star international.
   Chiar dacă ar fi putut alege roluri mai uşoare, Pacino şi-a ales câteva dintre cele mai grele roluri din istoria cinematografiei. Urmează rolurile din Serpico, Dog Day Afternoon, Bobby Deerfield şi ...And Justice For All. Anii '80 au început cu două insuccese de casă pentru Pacino: Cruising şi Author! Author!, care au avut încasări mult mai mici decât aşteptările. Însă în 1983 Scarface are un succes imens, devenind un "basm" mafiot care va fi popular încă 20 de ani.
   Anii '90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obţine, în sfârşit, Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul Scent Of A Woman, în 1992. Godfather Part 3, Dick Tracy şi Glengarry Glen Ross sunt numai câteva din succesele lui Pacino de la începutul anilor '90. În ultima parte a acestui deceniu, au urmat Carlito's Way, Heat, City Hall, The Insider şi Donnie Brasco.
Al Pacino a fost toată viaţa burlac. Totuşi a avut relaţii de lungă durată, cum ar fi cea cu actriţa Diane Keaton. La începutul anilor '90 s-a lăsat de fumat pentru a-şi reface vocea, care se deteriorase pe parcursul anilor.


  SURSA 02

  Al Pacino este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati actori din istoria cinematografiei. S-a nascut la 25 aprilie 1940 in cartierul Bronx din New York , intr-o familie italiano-americana si a copilarit alaturi de mama sa in casa bunicilor. Scoala nu a fost pe placul marelui actor, insa acesta prefera sa se implice in mai toate piesele de teatru fiind atras inca de mic de actorie.
   Dupa ce a renuntat la scoala, Al Pacino a jucat in diverse piese de teatru, hotaranduse sa faca o cariera din asta. Prima parte a carierei sale a fost una foarte saraca, insa in 1966, cand a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg, situatia s-a schimbat.
   Odata cu trecerea timpului, Al Pacino a primit roluri din ce in ce mai importante, iar sirul lung de premii primite a inceput cu premiul Obie pentru rolul din The Indian Wants the Bronx. Nu dupa mult timp, Al Pacino reuseste sa participe la preselectia pentru ecranizarea romanului Nasul al lui Mario Puzzo. Aici il impresioneaza pe Francis Ford Coppola care hotaraste sa ii ofere lui Pacino rolul lui Michael Corleone. In clipa in care filmul a fost lansat, Al Pacino a devenit in scurt timp un star international. Felul in care a jucat i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar.
Marele actor Al Pacino a impresionat de asemenea cu filmele "Serpico", "Dog day Afternoon", "Cruising" si "Scarface", film ce se va bucura de o popularitate de 20 de ani.


   SURSA 03
 
   Considerat unul dintre cei mai mari actori din intreaga istorie a filmului, Alfredo James Pacino a fost singurul copil al lui Salvatore si Rose Pacino, care au divortat cand acesta avea doar 2 ani.S-a nascut pe 25 aprilie 1940 in South Bronx, New York. Plictisit si nemotivat la scoala, si-a gasit implinirea in piesele de teatru jucate in scoala, care au constituit primul pas in cariera. La varsta de 17 ani renunta la prestigiosul liceu "High School of the Performing Arts", dupa ce pica la mai toate materiile, mai putin engleza. Reuseste sa stranga totusi bani si se inscrie la "Herbert Berghof Studio" fiind mai apoi admis in "Actors Studio" unde este antrenat de legendarul Lee Strasberg.
   Aparand in numeroase piese, a dat lovitura in "The Indian Wants the Bronx”, castigand un premiu Obie pentru stagiunea 1966-67. Dobandind notorietate in teatru, a mai castigat un premiu Tony pentru “Does the Tiger Wear a Necktie?(Tigrul poarta cravata?)".
   Isi face prima aparitie televizata intr-un episod din "N.Y.P.D." in 1968, iar debutul sau pe marile ecrane vine la mai putinde un an in filmul "Me, Natalie". Rolul sau din "The Panic in Needle Park" atrage insa atentia directorului Francis Ford Coppola care ii da lui Al un rol in blockbusterul "The Godfather" (desi majoritatea echipei de productie l-ar fi vrut pe Jack Nicholson sau Robert Redford). Alegerea directorului se dovedeste inspirata intrucat Al Pacino primeste prima sa nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar.
   Isi continua cariera la cel mai inalt nivel si reuseste sa castige inca patru nominlizarai la Oscar pentru rolurilie din "Serpico" in 1973, "The Godfather II" in 1974, "Dog Day Afternoon" in 1975 si "...And Justice for All" in 1979.
   In anii 80 cariera sa urmeaza un declin al carierei dupa rolurile esuate din "Cruising" si "Author! Author!". Prestatia din "Scarface" reatrage atentia criticilor asupra sa, insa interpretarea din "Revolution" in 1985 il trimite pe Al inapoi pe scena de teatru.
   Revenirea in lumea cinematografiei si rolul din "Dick Tracy" ii aduc o noua nominalizare la Oscar, ca mai apoi sa castige premiul de cel mai bun actor pentru filmul "Scent of a Woman".
   Anii ce urmeaza il gasesc pe Al devenind din ce in ce mai popular in lumea actorilor jucand in filme ca: "Carlito's Way" in 1993 ,"Donnie Brasco" in 1997, "The Insider" in 1999 (care a avut 7 nominalizari la Oscar), Insomnia in 2002 , "The Merchant of Venice" in 2004 si "88 Minutes" in 2007.
In viata personala Pacino este unul dintre cei mai convinsi si notorii burlaci de la Hollywood, nefiind niciodata casatorit. El are o fiica, Julie Marie, cu o profesoara de actorie, Jan Tarrant si doi gemeni cu Beverly D’Angelo, cea mai lunga relatie a sa. Istoricul sau romantic include o relatie indelungata cu partenera sa din Nasul, Diane Keaton.Al Pacino poate fi considerat un original in profesia sa.
Al Pacino a avut o viata grea inca din copilarie atunci cand la o varsta frageda parintii lui au divortat.Mama sa se numea Rose Gerard care se tragea dintr-un nativ italian si o newyork-eza de origine italiana.Tatal sau se numea Salvatore Pacino s-a nascut in orasul italian Corleone,din provincia Palermo,Sicilia.
   In anul 1961 Al Pacino a fost arestat din motiv ca a fost prins detinsnd asupra lui o arma de calibru 38 in Rhode Island.Dupa divortul parintilor acesta s-a mutat cu mama sa in acasa bunicilor din partea ei.
   Inclinatia sa pentru actorie o avea de mic copil atunci can imita actorii timpului de la televizor.Imita anumite voci,anumite situatii,anumite stari emotionale.
   Al nu era un elev atras in mod special de scoala ci atras de piesele de teatru jucate cu colegii de clasa la orele respective dedicate pregatirii teatrale.Intr-un final renunta la scoala si ajunge sa-si indeplineasca visul in proportie mica,obtinand roluri mici in anumite piese de teatru si filme. Rolurile mici pe care le obtinea ,nu ii aduceau bani multi si acesta era nevoit sa traiasca in saracie.  


sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool