Palatul Cnejilor din Moldova
Palatul Cnejilor a fost de-a lungul timpului asezare manastireasca si fortificatie boiereasca.
Din impunatoare constructie ce dateaza din secolul XIII, astazi se mai observa cateva ziduri ruinate de vreme, in apropierea satului Schit din comuna Ceahlau, judetul Neamt.
Palatul Cnejilor - scurt istoric
Istoria palatului se leaga de cea a unui calugar Silvestru care a ridicat pe acest loc un schit. Acesta a devenit ulterior manastire, purtand intai numele Pionul, iar mai apoi Schitul Hangu. Renumele de Palatul Cnejilor l-a capatat in secolul XVIII, cand a fost cucerit de Matei Cantacuzino si transformat intr-o fortificatie boiereasca destul de fastuoasa. Tocmai luxul i-a costat foarte mult pe cei din neamul Cantacuzinilor, motiv pentru care au pierdut aceasta proprietate din cauza datoriilor. Unul dintre ei chiar s-a sinucis, nesuportand oprobiul aruncat asupra familiei sale de catre ceilalti politicieni si localnici si umilinta de a ceda fortat falnicul palat al familiei noului proprietar - Smaranda Sturdza.
Acestea sunt ultimele evenimente ce au marcat istoria Palatului Cnejilor, de la acest punct urmand declinul constructiei pana la stadiul actual de ruine. Astazi se pot observa trei turnuri, zidul de incinta si biserica din piatra si caramida, restaurata in anul 1958, ce pastreaza inca forma initiala si icoanele ce strajuiesc intrarea in naos.
0 comments: