Ursul Panda

  Ursul Panda, numit si ursul de bambus, este un mamifer foarte dragalas si extrem de interesant. El are capul rotund, acoperit in mare parte de blana alba, iar urechile si zona din jurul ochilor de blana neagra. De asemenea umerii si membrele sunt acoperite de blana neagra, pe cand restul corpului de blana alba. Membrele superioare ale ursului au cate 6 degete ce il ajuta sa se catere in copaci si sa isi tina echilibru. Pentru multa vreme panda nu era considerat o specie de urs, fiind asemenator cu ratonul numit "panda rosu", insa, in anul 1995, a fost recunocut ca specie de urs.
Ursii panda traiesc in China, in nordul Birmaniei si in Vietnam. Din cauza oamenilor ce au intrat in spatiul lor, ursii au parasit aceste regiuni, iar in prezent traiesc doar in sud-vestul Chinei. Principala lor sursa de hrana este bambusul. Aceasta planta nu este foarte consistenta si de aceea un urs panda are nevoie de aproximativ 30 de kilograme de bambus pe zi. Din acest motiv, ursul panda isi petrece aproape intreaga zi mancand. Din cauza alimentatiei limitate, ursii panda sunt o specie de animale pe cale de disparitie.
   Masculul panda cantareste 85-125 de kg, pe cand femela doar 80 de kg. Femela este capabila sa faca pui abia la varsta de 3-4 ani. Ea naste o data la 2-3 ani cate doi pui de marimea unui soricel. In cele mai multe cazuri doar unul din ei reuseste sa traiasca. Abia la varsta de 18 luni, puiul devine independent. In prezent, din cauza distrugerii habitatului, mai traiesc in libertate doar 1600 de ursi panda.
   SURSA 02
 
   Se pare ca prima descriere a ursului panda a fost facuta de francezul Pere Armand David, in anul 1869 in urma unei expeditii in China.
   Ceea ce ii deosebeste cu usurinta de restul speciilor, este coloritul blanitei, in special in zona capului. In afara de zona din jurul ochilor, de urechi, labute si umeri care sunt acoperite cu blanita neagra, restul corpului este acoperit cu blanita de culoare alba.
   Ursii panda traiesc in mediul natural pana la 20 de ani. Femela da nastere unui pui la un interval de 2 - 3 ani. Puii, de dimensiunea unui hamster, cantaresc la nastere doar cateva sute de grame.
Desi la maturitate au o greutate de pana la 150 de kg, panda este un animal extrem de jucaus, indragind miscarea si mai cu seama tumbele ce ii distreaza pe cei care ii vad in gradinile zoologice din intreaga lume.
   Cu toate acestea, el prefera un mod de viata singuratic, retragandu-se in zone linistite sau pe ramurile arborilor inalti, locul in care le place in mod deosebit sa doarma. 
   SURSA 03
 
   Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere. Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani. In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand. Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.
   Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela. Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni . Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni. Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.
   Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie . In prezent doar cateva grupuri mai traiesc in sud-vestul chinei. In ciuda masurilor de protectie ursii sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului. In iunie 2004 , s-a estimat ca mai sunt in libertate doar 1600 de exemplare. 
sursa:ipedia.ro   

0 comments:

Free Page Rank Tool