Sistemul nervos

Elementele de baza ale sistemului nervos sunt celulele nervoase, numite neuroni. Sistemul nervos are doua parti importante: sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (cuprinde totul in afara de tesutul nervos din sistemul central). Sistemul nervos periferic are doua componente importante: sistemul nervos somatic (adunarea informatiilor de la organele de simt si transmiterea lor la sistemul nervos central) si sistemul nervos vegetativ (coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor).
Maduva spinarii are o lungime de circa 40 cm, de forma cilindrica, formata din tesut nervos si ocupa interiorul coloanei vertebrale, de la partea inferioara a creierului pana la partea inferioara a spatelui, realizand legatura in dublu sens dintre creier si sistemul nervos periferic. Activitatile constiente ale creierului au loc la nivelul scoartei cerebrale, stratul exterior al creierului. Tesutul nu este compus numai din celule nervoase, ci si din celule gliale, care apara, hranesc si sprijina celula nervoasa.
Celulele nervoase sunt foarte diferite, dar structura lor de baza este identica cu un nucleu aflat in centrul corpului celulei; din corpul celulei se intinde o prelungire mai mare, numita axon care la capat se imparte in multe ramuri, fiecare ramura terminandu-se cu o "maciuca" terminala. Pentru sustinerea sistemului nervos central este nevoie de mult oxigen si substante nutritive, adica de o bogata circulatie sanguina. Creierul si maduva spinarii sunt aparate de trei straturi de pielita fibroasa numita meninge. Cavitatile interioare ale creierului si ale maduvei spinarii sunt umplute cu un lichid - lichidul cefalorahidian, care are rol de a amortiza traumatismele provocate din exterior.



Sistemul nervos al unui animal (incluzând omul) coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin organele de simt si initiaza actiuni. Cu alte cuvinte sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului). Elementele principale ale sistemului nervos sunt nervii si neuronii.
Descriere
Elementul principal al sistemului nervos este tesutul nervos, format din neuroni interconectati prin axoni si dendrite. La organisme mai evoluate (de exemplu, omul) se întâlnesc si celule gliale, care sustin activitatea neuronilor fara a participa direct în prelucrarea de informatii.
Sistemul nervos este format din:
Sistemul nervos central (SNC)
Aceasta este partea principala a sistemului nervos si se ocupa cu prelucrarea informatiei venita de la receptori (de exemplu, receptori vizuali, tactili, de durere etc.) si generarea de raspunuri. SNC este format din encefal si maduva spinarii. Aceste doua componente sunt protejate de craniu si, respesctiv, de coloana vertebrala.
Sistemul nervos periferic (SNP)
SNP este partea sistemului nervos formata din neuronii si nervii din afara SNC. Acestia se gasesc în membre (de exemplu, în mâini si picioare) si organe (de exemplu stomac, inima etc.). SNP nu este protejat de oase sau de o bariera pentru sânge (fata de creier care este protejat de bariera hematoencefalica), si poate fi usor lezat mecanic sau chimic.
SNP se împarte la rândul sau în doua componente:
1. Sistemul nervos somatic, care este asociat cu controlul voluntar al miscarilor prin actiunea muschilor scheletici, cât si receptia stimulilor externi (în cazul stimulilor termici, stimulilor mecanici etc.). Sistemul nervos somatic este format din fibre aferente, care duc informatiile de la surse externe spre SNC, si fibre eferente, care duc impulsurile nervoase de la SNC la muschi.
2. Sistemul nervos autonom gestioneaza actiunile care nu se afla sub control constient. El controleaza de exemplu functiile vitale ca respiratia si bataile inimii, dilatarea si constrictia pupilelor, digestia etc. Se împarte în sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic. 



Sursa:ipedia.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool