Imperiul mongol

Imperiul Mongol a fost guvernat de un cod civil si militar, numit Yassa, creat de Genghis Khan. Imperiul Mongol nu a subliniat importanta etniei si rasei în domeniul administrativ, în schimb, a adoptat o abordare fundamentala care a schimbat fata imperiului – anume – meritocratia, urcarea scarii ierarhice exclusiv pe baza meritului propriu. Exceptia a fost rolul lui Genghis Khan si a familiei sale. Imperiul Mongol a fost unul dintre cele mai diverse din punct de vedere cultural, potrivit marimii sale. Imperiul cuprindea etnii diferite, mongoli, turci, tatari si alte neamuri ratacitoare prin stepa.
Au fost scutiti de taxe figurile religioase si, într-o oarecare masura, profesorii si medicii . Imperiul Mongol a practicat toleranta religioasa într-o mare masura, deoarece traditia mongola a considerat mult timp ca religia a fost un concept foarte personal, si nu face obiectul legii sau al altor interferente. Cândva, înainte de nasterea lui Genghis Khan, Ong Khan, mentorul sau si rivalul de mai tarziu, s-a convertit la crestinismul nestorian . Multe triburi diferite de mongoli au fost budisti, musulmani, adepti ai samanismului sau crestini.Toleranta religioasa a fost astfel un concept bine stabilit in stepa din Asia.


Istoricii moderni mongoli spun ca spre sfârsitul vietii sale, Genghis Khan a încercat sa creeze o stare civila în cadrul unui cod Yassa unificat care ar fi stabilit egalitatea în fata legii a tuturor persoanelor, inclusiv femeile. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada contemporana a acesteia sau de ridicare a politicilor discriminatorii fata de popoarele sedentare, cum ar fi chinezii. Femeile au jucat un rol relativ important în Imperiul Mongol si în familie, de exemplu
 Töregene Khatun, sotia lui Ögedei Khan, a fost pentru scurt timp responsabila de Imperiul Mongol pana la alegerea urmatorului mostenitor masculin. Oamenii de stiinta moderni se refera la pretinsa politica de încurajare a schimburilor comerciale si de comunicare ca Mongolica Pax.
Genghis Khan si-a dat seama ca are nevoie de oameni care ar putea guverna orasele si statele cucerite. El si-a dat seama ca administratorii nu puteau fi gasiti printre mongolii sai, deoarece acestia erau nomazi si nu au avut nicio experienta de acest fel. În acest scop, Genghis Khan a invitat un print din Khitan, Chu’Tsai, care a lucrat pentru dinastia Jin si a fost capturat de catre armata mongola. Chu’Tsai a administrat parti ale Imperiului Mongol si a devenit un confident al succesorilor mongoli la tron.




Tactica militara si strategie

Genghis Khan isi pune încredere absoluta în generalii sai, cum ar fi Muqali, Jebe si Subutai, si ii considera drept consilieri aproapiati. El le-a permis sa ia decizii pe cont propriu atunci când s-au angajat in campanii foarte departe de capitala Imperiului Mongol – Karakorum. Lui Muqali, un general de încredere, i-a fost data comanda fortelor împotriva mongolilor din dinastia Jin în timp ce Genghis Khan a luptat în Asia Centrala, si Subutai si Jebe li s-a permis sa inceapa o mare campanie în Caucaz si Rusia, la initiativa lor. Armata mongola a purtat succese rasunatoare în razboiul de asediu, taiand resursele pentru orase prin redirectionarea anumitor râuri, luând prizonieri inamici si folosindu-i drept scuturi umane, si au adoptat noi idei, tehnici si instrumente de la cei cuceriti, în special în angajarea trupelor musulmane si a inginerilor chinezi.
Un alt standard tactic al armatei mongole a fost practicat în mod obisnuit – sa se retraga prefacut pentru a sparge formatiunile inamice si pentru a atrage inamici in grupuri mici, departe de grupul mai mare si a apara pozitia pentru ambuscada si contraatac.
Un alt aspect important militar in organizarea lui Genghis Khan a fost cel legat de comunicatii si de aprovizionare printr-o ruta sau Yam, adaptand de la chinezi modelele anterioare. Genghis Khan a dedicat o atentie deosebita la acest lucru pentru a accelera culegerea de informatii militare si comunicate oficiale. În acest scop, s-a tinut legatura intre mai multe statii (asemanatoare celor de posta). Celebrul anda – juramant de fratie de sange – devotament si loialitate absoluta devine un fel de cetatenie civica moderna, bazata pe alegere personala si angajament. Aceasta legatura a devenit o metafora pentru noul tip de comunitate printre adeptii lui Temujin, care ar domina în cele din urma ca baza a unitatii în cadrul Imperiului Mongol.

Hanatele si Imperiul marelui Khan – mostenirea

Patria mongolilor (azi Mongolia, inclusiv Karakorum): Tolui Khan, fiind cel mai tanar, a primit un teritoriu mic în apropierea patriei mongole.
Hanatul Chagatai: Chagatai Khan, al doilea fiu al lui Genghis Khan, i-a fost data Asia Centrala si nordul Iranului.
Hoarda Albastra la Batu Khan, si Hoarda Alba la Orda Khan, ambele au fost combinate mai târziu în Hanatul Kipchak, sau Hanatul Hoardei de Aur, sub Toqtamysh, cel mai mare fiu lui Genghis Khan. Jochi, a primit cele mai îndepartate colturi ale Rusiei si Rutenia.

Dupa Genghis Khan

Contrar credintei populare, Genghis Khan nu a cuceri toate domeniile din Imperiul Mongol. La momentul mortii sale, Imperiul Mongol se întindea de la Marea Caspica la Marea Japoniei. Expansiunea a continuat pentru o generatie sau mai mult, dupa moartea lui Genghis în 1227. Sub succesorul lui Ginghis Khan, Ögedei, viteza de expansiune a atins apogeul. Armatele mongole si-au împins fortele pana în Persia, au terminat dinastia Xia Xi si ramasitele imperiului Khwarezmid, si au intrat în conflict cu imperial dinastiei Song din China, începând un razboi care va dura pâna în 1279 si care se putea încheia cu mongolii obtinand controlul asupra intregii Chine. Ei au ajuns si în Rusia si Europa de Est.
Perceptiile si parerile sunt profund impartite in ceea ce priveste aceasta figura istorica. Mongolii si triburile stepei il vedeau ca pe un personaj pozitiv, chinezii si altii il vedeau ca pe un uzurpator, un tiran crud si nemilor.
Din punct de vedere pozitiv Genghis Khan este creditat cu aducerea Drumului de Matase sub un mediu politic coerent. Acest lucru a permis cresterea comunicarii si schimburilor comerciale între Vest, Orientul Mijlociu si Asia, extinzând astfel orizonturile celor trei domenii culturale. Unii istorici au remarcat ca Genghis Khan a instituit anumite niveluri de meritocratie în timpul domniei sale, a fost tolerant cu diferite religii si a explicat politica sa în mod clar la toti soldatii. În Turcia, Genghis Khan este privit ca un mare lider militar.
În Mongolia este adorat de secole si este considerat un simbol al culturii mongole.
Deasemenea, in timpul perioadei comuniste a fost vazut ca un simbol, un element unificator. In timpul Republicii Populare din anii ’90 cultul lui a reinviat, devenind figura central a identitatii nationale mongole. Locuitorii se auto-proclama Fii lui Genghis Han si il privesc ca pe un „parinte” spiritual in special cei din generatiile tinere.
Si s-ar putea sa fie ceva mai mult adevar aici. Cercetatorii au dezvaluit in urma unor studii genetice ca linia lui Genghis Han este prezenta la 8% dintre mongoli (aproape 0,5% din populatia lumii).
In schimb, partea negativa, cea legata de cruzimea lui, de genocid, pune uneori in umbra partea pozitiva. Chinezii nu il vad cu ochi prea buni. Desi nu a cucerit niciodata intreaga China, nepotul sau, Kublai Khan, intregeste aceasta isprava si stabileste dinastia Yuan care mai tarziu va unifica intreaga China. Deasemenea, literatura si arta chineza il edifica pe Genghis ca un mare geniu militar si lider politic.
In Orientul Mijlociu si Iran este vazut ca un despot criminal si destructiv, care a cauzat haos in regiune.
Marile invazii si asedii asupra oraselor precum Baghdad, Samarkand, Urgench, Kiev, Vladimir s-au incheiat cu genocide, regiuni distruse, pagube inimaginabile, tari ruinate.
Dupa inregistrarile istoricului persan historian Rashid-al-Din Hamadani, mongolii au ucis peste 700,000 de oameni in Merv si mai mult de un milion in Nishapur. Intreaga populatie a Persiei e posibil sa fi scazut de la 2,500,000 la 250,000 ca rezultat al politicilor de exterminare in masa, sclavie si infometare.
Iranul se pare ca a fost cel mai afectat din punct de vedere al pierderilor de vieti omenesti. Deasemenea in Rusia, Korea, China, Ucraina, Polonia si Ungaria, Genghis Khan si regimul sau sunt facuti responsabili pentru distrugeri si alte razboaie care au decimat populatia.
Insa nu incape indoiala ca in pofica acestor cifre si statistice mai mult sau mai putin reale, Genghis Han a avut dusmani atunci la fel cum are si acum.
Omul istoric si legenda se impletesc pentru ca au dat nastere din stepa asiatica unuia dintre cele mai puternice si temute imperii vazute vreodata.

0 comments:

Free Page Rank Tool