Sistemul vizual
Simtul vizual este cel mai important simt al omului si putem spune ca de el depind toate celelalte simturi. Desi importanta pe care i-o acordam nu este pe masura importantei sale, ochiul ne ajuta sa diferentiem lumina de intuneric, micul de mare, obiectele de fiinte sau pamantul de cer. Ochiul percepe imaginile cu ajutorul razelor de lumina care ajung si trec prin pupila, iar apoi sunt directionate catre retina, locul in care se formeaza imaginea. Retina este definita ca fiind o membrana subtire si transparenta a globului ocular pe care se formeaza imaginea vizuala. Este alcatuita din doua tipuri de celule numite bastonase si conuri.
Imaginile colorate sunt percepute de catre creier cu ajutorul conurilor care au o sensibilitate aparte fata de culorile verde, rosie si albastra. Acestea dau ochiului capacitatea de a percepe excitatii oricat de slabe si de a diferentia excitatii foarte asemanatoare intre ele. Bastonasele nu pot diferentia culorile, insa sunt sensibile la lumina scazuta. De aceea exista senzatia ascunderii sau disparitiei obiectelor din jur noaptea. Celulele nervoase sunt cele ce fac legatura dintre bastonase si conuri cu creierul. Nervul optic este alcatuit astfel din totalitatea celulelor nervoase din spatele globului ocular. Obiectele sunt vazute clar de catre om datorita muschilor ochiului care permit luminii sa ajunga pana la cristalin. Persoanele care nu pot vedea clar obiectele, fie de la apropiere, fie de la departare, au probleme cu cristalinul.
Pentru a intelege mai bine componentele ochiului, gasiti in cele ce urmeaza o lista a semnificatiilor tuturor componentelor. Foveaua este acea depresiune a retinei, situata in centrul petei galbene, care constituie zona cea mai sensibila.Pupila este acea deschizatura rotunda din mijlocul irisului, prin care se face adaptarea vederii in functie de luminozitate, de distanta etc.Corneea reprezinta o membrana transparenta care se gaseste in partea de dinainte a ochiului.Sclera este tunica solida a globului ocular, irisuleste acea membrana circulara, colorata a ochiului, situata inaintea cristalinului, in mijlocul careia se gaseste pupila, iar retina reprezinta o membrana subtire si transparenta a globului ocular pe care se formeaza imaginea vizuala.
Rolul retinei
Dupa cum am aflat anterior, retina reprezinta o membrana subtire si transparenta a globului ocular pe care se formeaza imaginea vizuala. Ceea ce trebuie sa mai stim este faptul ca lumina, pana a ajunge la retina, este refractata de cornee si reglata de cristalin. Retina preia razele de lumina datorita cristalinului ce le ordoneaza si le pregatesc pentru perceperea lor de catre ochi. Ochiul poate capta si stabili distanta pana la obiecte cu ajutorul muschilor ce modifica forma cristalinului in functie de distanta pana la un anumit obiect. Datorita acestui proces omul poate determina exact distanta dintre el si obiectele din jur.
Muschii ochiului – date generale
Pupila reprezinta centrul irisului care are o forma asemanatoare unui inel si contine un pigment distinctiv. Marimea pupilei depinde in proportie de 100% de muschii irisului ce permit astfel patrunderea unei cantitati diferi te de lumina in ochi. Muschii ochiului actioneaza prin contractie sau relaxare asupra cristalinului si se gasesc in corpul ciliar (partea care uneste coroida de iris). Acesta este alcatuit din muschii ciliari propriu-zisi,inelul ciliar si procesele ciliare.
Defecte de vedere si boli ale ochiului
Printre cele mai frecvente defecte ale vederii sunt hipermetropia(defect de vedere care se datoreaza faptului ca focarul imaginii este situat dincolo de retina), miopia (defect al vederii care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare), astigmatismul (defect al corneei si cristalinului ochiului omenesc, care consta intr-o abatere de la forma sferica, ele avand razele de curbura diferite in doua plane perpendiculare, ceea ce duce la deformarea imaginilor),presbitismul (tulburare de vedere caracterizata prin imposibilitatea de a vedea clar obiectele situate in apropiere), strabismul (anomalie care consta in lipsa de paralelism a axelor vizuale, avand drept urmare privirea crucisa) si cataracta (boala de ochi, care consta in opacifierea cristalinului si care poate duce la orbire totala sau partiala).
Sursa:Descopera.org
0 comments: