Alunarul (Nucifraga caryocatactes)

 Ordinul : Passeriformes   Familia : Corvidae














Alunarul este o pasare specifica tinuturilor nordice si este intalnita foarte des in padurile siberiene. La noi in tara  putem intalni alunarul in padurile de munte care ii pot oferi hrana ei favorita care este alcatuita din semintele conurilor de pin si din alune.
  Alunarul mai este cunoscut in popor sub denumirea de gaita de munte sau spargatorul de nuci. La corp este foarte asemanator cu graurii cu care este des confundat. Alunarul are o coloratie generala cafenie presarata cu puncte albe. Varful aripilor si ciocul sunt de culoare neagra iar sub coada este de culoare alba. Corpul are o lungime maxima de 36 cm, anvergura aripilor este de 50 cm iar greutatea maxima este de 170 g.
  Hrana alunarului este alcatuita din insecte si larve si mai ales din seminte de pin , alune ,nuci. Este una din putinele pasari care isi face provizii pentru iarna. Toamna incepe sa ingroape in pamant seminte de pin si alune pe care apoi ,iarna, le gaseste cu o precizie impresionanta.
  In aprilie-mai femela alunar depunde pana la 4 oua albicioase. Perioada de incubatie dureaza aproximativ 20 de zile.Perechile depun o singura ponta pe an.
 

0 comments:

Free Page Rank Tool