Cum sa formezi o comunitate armonioasa de pesti in acvariul tau



Cum sa formezi o comunitate armonioasa de pesti in acvariul tau

Ti-ai procurat acvariul, l-ai amenajat si acum vrei sa-l populezi. Ce fel de pesti sa procuri? Pare o intrebare cu raspuns usor, dar nu e chiar asa. Multi incepatori se duc la pet shop si cumpara repede mai multe specii de pesti frumos colorati si ii elibereaza in acelasi acvariu, unde ii obliga sa traiasca in conditii identice, fara sa tina seama de preferintele fiecarei specii pentru temperatura apei, ph-ul acesteia, luminozitate sau hrana. De aceea, ca sa nu chinuim pestii este mai bine sa ne interesam din timp care dintre specii sunt compatibile cu care, pentru a crea un acvariu frumos si atragator pentru privitor, dar si un mediu placut si fericit pentru pesti. 

Alege pesti rezistenti si care se adapteaza usor 
Ca acvarist incepator cel mai bine este sa alegi specii de pesti rezistenti, care vor supravietui greselilor tale in ale acvaristicii, inerente la inceputul acestei activitati. Sigur ca te va atrage din prima vre-un peste mare si frumos colorat sau stralucirea sclipitoare a pestilor marini, dar ai in vedere ca pestii sunt fiinte vii care nu merita sa aiba o moarte agonizanta in mainile unui incepator care nu ar sti cum sa procedeze in cazul lor. Pestii mai sensibili au nevoi mai speciale pe care iti va fi mai greu sa le creezi pentru ei din prima, asa ca e posibil sa ajungi chiar sa-ti pierzi pasiunea pentru acvaristica atunci cand iti vei gasi in acvariu pestii cu burta in sus. Gandindu-te bine si la pesti, si la tine, vei hotara ca cel mai bine este sa incepi cu pesti din speciile cele mai rezistente, asemeni guppilor, cel putin pana vei invata mai multe despre acvaristica. 

Alege pesti ieftini 
O alta greseala des intalnita la incepatorii in ale acvaristicii este elegerea pestilor scumpi. Nu este bine sa-ti cheltuiesti cea mai mare parte a bugetului pe care l-ai alocat acvaristicii pe pesti. Gandeste-te ca trebuie sa procuri un acvariu, sa-l amenajezi, sa cumperi echipamente si hrana. Asadar, daca ai de ales intre a procura un acvariu mic, cu pesti scumpi in el, sau un acvariu mediu, dar cu pesti mai ieftini, nu te mai gandi: alege acvariul mediu cu pesti ieftini. In primul rand un acvariu mai mare este mult mai util decat unul mic. Intr-un acvariu mare temperatura si calitatea apei ating mult mai repede un nivel stabil decat intr-unul mic. In plus, apa dilueaza mai rapid substantele poluante si indeparteaza riscul raspnadirii bolilor. Cu cat este mai mic acvariul cu atat mai repede un peste care a murit va raspandi boala asupra tuturor. 

Alege pesti pasnici 
Ca acvarist incepator trebuie sa eviti speciile de pesti agresive, care trebuiesc crescute doar de cei care stiu cum sa procedeze cu pestii, evitand astfel macelul in acvariu. Daca alegi sa cresti pesti agresivi in acvariul tau de incepator vei ajunge sa obtii pesti loviti, cu rani infectate si care vor muri prea devreme. 
Daca vrei sa te documentezi referitor la seciile mediu-agresive si esti duspus sa inveti cateva reguli referitaore la cresterea acestora, ca sa eviti luptele violente poti alege sa cresti astfel de specii. Numai ca nu combina niciodata speciile semiviolente cu cele pasnice. 

Cea mai buna alegere pentru un incepator sunt totusi speciile pasnice de pesti, care nu vor ridica probleme de agresivitate. Ai totusi in vedere ca chiar printre pestii pasnici sunt multi care "ciugulesc" aripioarele si cozile lungi, diafane, ale speciilor mai elegante. Daca alegi asadar sa tii in acvariul tau pesti cu aripi si cozi lungi si subtiri fii atent sa nu-i combini cu specii care au obiceiul sa "guste" aceste delicatese. 

Alege pesti activi 
Pentru un acvariu de incepator cel mai bine este sa alegi specii active, cu activitate diurna. De aceea este bien sa te documentezi ce fel de activitate au pestii pe care ii cumperi, ca nu cumva sa alegi pesti foarte linistiti, sau pesti activi doar noaptea. 

Alege combinatiile potrivite de specii de pesti 
Trebuie sa ai in vedere ca pestii pe care ii alegi sa se adapteze acelorasi conditii. Sa vedem care sunt factorii care trebuiesc avuti in vedere. 

Marimea acvariului 
Trebuie sa ai in vedere ca pestii mari au nevoie de un acvariu foarte mare, dar chiar si pestii mici prefera sa traiasca intr-un acvariu spatios. Dupa cum am ami spus, intr-un acvariu mai mare apa devine mai stabila si mai propice vietii pestilor. Este mult mai bine sa tii putini penti intr-un acvariu mare decat multi pesti inghesuiti intr-un acvariu mic. 

Estetica acvariului 
Daca unul din scopurile tale in amenajarea acvariului este sa ai un acvariu frumos, trebuei sa ai in vedere si speciile de pesti pe care le pui in acest acvariu. Incearca asadar sa vezi speciile de pesti in ansamblul lor, si nu sa te gandesti la ele una cate una, atunci cand le cumperi. Este bine sa ai in vedere o specie de pesti care sa populeze fundul acvariului, o specie careia sa-i placa sa innoate in mijlocul acvariului, si o specie care sa se simta bine la suprafata apei. 

Curatenia acvariului 
Daca alegi bine speciile de pesti din acvariu ele te vor ajuta la pastrarea curateniei. Alege o specie de pesti sanitari, care manaca resturile de mancare de pe fundul acvariului, astfel incat acestea nu vor intra in descompunere si nu vor polua apa, dar alege in acelasi timp si o specie de pesti care se hraneste cu alge. Acesti pesti vor mentine nivelul algelor din acvariu destul de scazut, impiedicand inmultirea exagerata a acestora. 

Evita pradatorii 
In acest caz pradatorii sunt pestii mai mari, care pot manca pestii mai mici. De aceea ai in vedere sa nu iei pesti care, ca dimensiune i-ar putea inghiti pe cei din preajma, mai mici. Nici chiar pestii cu meniu strict vegetarian nu se vor da in laturi daca li se va ivi ocazia sa inghita un coleg mai mititel care trece pe alaturi, asa ca alege in general pestii cu marimi asemanatoare. 

Frumusetea pestilor 
Daca alegi pesti usor de intetinut, pasnici si ieftini nu inseamna ca vei avea una cvariu monoton si plictisitori. Poti alege specii foarte frumoase si colorate, cum ar fi unii pesti din specia Curcubeu. 



Sursa:animale-iubite.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool