Istoria armelor



   In cele mai vechi timpuri, producerea de arme (care coincideau adesea cu instrumentele de munca, utilizate atat pentru vanarea animalelor cat si pentru operatiile de atac si aparare fata de alte fiinte umane) a mers in pas cu diferitele stadii de dezvoltare a capacitatii de a prelucra mai intai materialele disponibile (oase, pietre, lemn) apoi metalele (arama, bronzul, fierul). S-a trecut de la maciuca primitiva la unelte de piatra si de la pumnale de silex la arme de atac de calitate superioara, precum pumnale metalice cu lama lata, triunghiulara, sabii cu cele mai variate forme, sageti cu varfuri metalice intarite.Producerea de arme cu parti de metal a dus la diversificarea armamentului de aparare, precum scuturile si platosele (la inceput din lemn si piele). In Evul Mediu, invaziile barbare si caderea Imperiului roman de Apus au impins in fata o noua clasa dominanta, nobilimea feudala. Folosindu-se de introducerea din Orient a scaritei de sa, care permitea atacul cu lancea cu sprijinitoare, nobilimea feudala a asigurat preponderenta militara a cavaleriei grele. Intr-o lume fragmentata din punct de vedere politic si economic, disparand posibilitatea de a incadra si a conduce in mod organic formatiuni de infanterie mari, forta militara a trebuit, in mod inevitabil, sa se bazeze pe figura cavalerului (in masura sa sustina dotarea excesiv de costisitoare pentru epoca aceea) care, din cand in cand se integra in structura armatei feudale si care de cele mai multe ori se angaja in lupte sporadice si legate de conflicte de o importanta locala limitata.      Un alt exemplu semnificativ al relatiei existente intre decaderea politica si militara a unei puteri unitare si nasterea unei elite de razboinici de profesie, care sfarsesc prin a-si asuma un rol politic hotarator, se regaseste in Japonia perioadei feudale (sec. XII-XVIII): daimyo, nobilimea legata de pamant si care s-a transformat in aristocratie razboinica, si vasalii lor, samuraii, cu caracteristicul lor cod de onoare au influentat pe o perioada lunga istoria acestei tari, faramitand autoritatea imparajilor si sogunilor, intr-o constelatie de potentati locali. In Europa, din contra, rolul politic si militar al cavaleriei feudale (acoperita tot mai puternic si mai mult de armuri complexe, pe care le foloseau luptatorii si caii lor) a intrat in criza destul de repede, mai intai datorita arcasilor din lumea islamica, in timpul cruciadelor (sec. XI-XIII), apoi datorita militiilor pedestre (si acestea dotate cu arcuri), din cadrul comunelor libere care amenintau incet, dar inexorabil intregul sistem al feudalismului. Lovitura mortala data armelor tipice ale cavaleriei grele a venit din reinvierea, in cantoanele elvetiene, a formatiunilor inchise de infanteristi inarmati cu lanci lungi de 4-6 m cu varfuri de fier si halebarde: companiile de mercenari elvetieni au fost dominante pe campurile de lupta europene mult timp.

    Armele au evoluat odata cu omul. Pornind de la simpla piatra si pana la bomba nucleara omul s-a straduit sa sa-si creeze unelte. Armele sunt unelte de ucis, fie animale, fie oameni. In functie de cultura si nivelul de dezvoltare, omul a folosit o varietate larga de arme.

    Perioade istorice
    Preistoric

    Cand ne gandim la perioada preistorica ne gandim la omul primitiv, imbracat intr-o piele cu un bat in mana. Acel bat ne intereseaza in aceasta sectiune. Descoperirile arheologice sunt singurele surse de informatii pentru aceasta perioada. Unele desene primitive arata omul vanand animale, tinand in mana ceva lung si ascutit.
   Se presupune ca primele sulite erau bete ascutite, dar cum acestea nu au rezistat trecerii timpului, nu exista descoperiri de acest gen. In schimb s-au gasit silite cu varf de piatra.Lianele erau folosite pentru a prinde componentele intre ele.
    Materialele de construire ale are armelor erau piatra si lemnul pe atunci.Aceste materiale erau folosite chiar individual ca arme, piatra avea rol in taiere, pentru ca era ascutita si tare. Lemnul se gasea sub forma mai lungi, deci oamenii primitivi faceau bate, sulite, sau topoare.
    Cutitele erau pietre scultpate cu alte pietre mai dure, prin raschetare. Desi nu au o forma regulata, acestea puteau ajunge sa fie ascutite. Cu ajutorul lor se ascuteau lemnele si se taiau lemnele,probabil.   Forta bruta era pe primul loc, in orice caz, in acea perioada.
Toporul a fost rezultatul folosirii mai des al cutitului si al sulitei. Probabil omul primitiv a simtit nevoia de un topor.
    In Australia s-a constatat ca bastinasii foloseau boomerange. Aceasta arma are proprietatea de a fi aruncata si de a se intorace, lovind tinta din fata, in cazul in care fuge de vanator.Pentru omul primitiv aceasta este o arma destul de sofisticata.
O alta arma mai poate fi considerat arcul, al acelei perioade. Desi era mic si nu prea performant, arcul era folosit la vanarea creaturilor mai vulnerabile la vremea aceea.


     Armele antichitatii
    Sabia era numita gladius, in antichitate, la romani. Din secolul al treilea inainte de Hristos romanii au trecut de la sabii similare celor grecesti la cele similare celtilor. Noua sabie se numea Gladius Hispaniesis.
    Pugio era un pumnal folosit de romani ca arma secundara. A fost cel mai probabil imprumutat de la spanioli in razboaiele cu acestia. Pugio era folosit ca o arma de rezerva, dar a fost folosita in multe feluri, mai ales ca si cutit. Pumnalul era arma folosita adesea in asasinate.
    Sparta este o sabie dreapta, de la 0.75 la 1 metru si a fost folosita in timpul primului mileniu. A fost introdus in cavaleria romana in primul secol. Spartha a ramas populara in timpul migrarilor si era vikingilor, pana a evoluat in sabia cavalerilor in evul mediu, in jurul 1100.
    Hasta este un cuvant latin care inseamna sulita. Hastae au fost folosite de legiunile romane, in special de catre cei care isi au si numele din aceasta arma, trupele Hastati. Cu toate acestea Hastati au fost reechipati cu pila si gladii, iar hasta a mai fost folosita doar de triarii.
    Pilum a fost o sulita pentru aruncat folosita de romani. In general avea in jur de 2 metri, cu un varf de metal de cca 7 mm in diametru si 60 cm in lungime. Un Pilum cantarea intre 2 si 4 kg, cu versiunile produse in timp ce imperiul era putin mai usor.
    Plumbata sau mattiobarbuli erau sageti usoare carate de infanteria romana. Singura sursa despre aceste arme este Vegetius, Epitome Rei Militari.
    Spiculum este o sulita romana care a inlocuit pilum pentru infanterie, in ceea ce priveste arma de  aruncat. Eruditii presupun ca este o combinare treptata intre pilum si sulita germana de acelasi tip. Principala diferenta intre spiclum si pilum era lungimea varfului.
    Toporul de lupta este un topor special facut ca o arma. Topoarele de lupta erau in general topoare de uz general specializate. Multe dintre ele sunt adaptate pentru o singura mana, in timp ce altele erau mai lungi si se manuiau cu doua maini. Greutatea topoarelor varia de la 1lb la 6lb, iar lungimea dela un picior pana la cinci, cum e toporul danez sau toporul spartac. Topoarele erau adesea arme de aruncat, erau mai ieftine ca sabiile si mult mai usor de procurat.
    Din anul 1250 inainte, pietre funerare si alte imagini contemporane arata cavalerii cu un pumnal langa ei. Forma si lama incep sa semene din ce in ce mai mult cu niste sabii in miniatura si asta a dus la pumnale cu ornamente in secolul al XV-lea. Pumnalul s-a demodat si a revenit in forta in perioada renasterii, sub numele de stiletto, care s-a dovedit foarte folositor impotriva armurilor din acele timpuri.
    Sabia este o arma cu lama lunga, folosita in diferite forme de civilizatie in intreaga lume.In perioada medievala, in jurul anului 1300, in combinatie cu o armura imbunatatita, sabia a cunoscut o evolutie din ce in ce mai rapida.Prima adaptare a fost alungirea manierului, pentru folosirea cu ambele maini, precum si o lama mai lunga. Pana in 1400, aceasta sabie, pe atunci numita langes Schwert sau spadone era comuna. Alta adaptare a reprezentat-o sabia speciala pentru strapuns armuri de tip estoc. sabia de tip estoc a devenit populara prin abilitatea sa patrunda prin crapaturile dintre placile armurii iar sabia lunga pentru puterea de atac si distanta de actionare. Manerul era invelit cu o impletitura sau cu o piele pentru o siguranta mai mare.In urma pierderii valorii sale in armata si razboi, sabia a ramas o valoare pentru protectia personala.
    In Evul mediu,armura din metal si zale proteja importiva loviturilor unor arme ascutite, a palcurilor de sageti si a altor proiectile. Buzduganele masice de metal si ciocanele de razboi s-au dovedit capabile sa produca ranirea celor mai bine echipati cavaleri,deoarece forta loviturii unui buzdugan era destul de puternica sa raneasca fara sa penetreze armura.Un exemplu de buzdugan care este capabil sa distruga armura este buzduganul cu iesituri.Ceea ce face acest buzdugan diferit de celelate buzdugane sunt iesiturile de metal,acestea fiind capabile sa zimteze si sa patrunda chair si cea mai groasa armura.Acest tip pe buzdugan nu a devenit popular(nu s-a raspandit) decat dupa buzduganele noduroase.Buzduganele,fiind simplu de fabricat,ieftine si mai ales usor pe manuit,erau arme comune.
Sulita lunga(eng. pike) este o arma de confruntare frontala lunga, o sulita foarte lunga care era folosita intensiv de catre infanterie pentru atacuri asupra inamicilor la pas precum si impotriva cavaleriei.     Aceste sulite aveau intre 3 si 4 metri. Aveau tija de lemn si un cap de metal. Cand trupele se puneau impotriva trupelor adverse de acelasi tip(tot cu sulita) lupta se transforma intr-o lupta a bratelor. Cea mai lunga sulita putea sa depaseasca 6 metri. Arme de acest gen aveau nevoie de o mana puternica si iscusita.
     Arcul englezesc a reprezentat o adevarata forta in lupta. Englezii au devenit celebri pentru iscusinta cu arcul. Pentru mai multe detalii asupra arcului apasa aici.


     Cele doua razboaie mondiale
     Avioanele au cunoscut o evolutie in timpul primului razboi. Primele modele nu erau cu mult diferite fata de avionul Wright, care exista de un deceniu. La inceput se foloseau armele de mana, uneori chiar si sulite. Din acest motiv s-a lansat o campanie pentru dezvoltarea avioanelor si in scurt timp acestea aveau mitraliere montate. O inovatie cheie a reprezentat-o raota sincronizanta, o inventie germana care permitea mitralierei sa traga prin aria elicei. Din moment ce la picior armata uneori nu reusea sa avanseze dacat cativa metri pe zi din cauza bataliilor, avioanele au devenit din ce in ce mai pretuite. Germania a folosit Zeppelinele dar fara prea mare succces si Bombardierele, care desi nu faceau mari pagube in Anglia, aveau un rol demoralizator.
     Mitralierele si aruncatorul de flacari au fost inventiile care au schimbat tacticile de razboi. Au fortat oamenii de stiinta sa perfectioneze armele si sa inventeze altele, deoamere puterea mitralierelor era atat de mare fata de era deja existent, incat un mic avantaj intre arme facea diferenta.
     Desi conceptul de tanc a fost sugerat in anii 1890, putine autoritati au aratat interes pentru ele. Primii care le-au luat in calcul au fost Marea Britanie, care a format un comitet de inventii. Bazate pe tancul omida(inventat in 1770 si perfectionat prin 1900) si pe motorul diesel cu patru trepte perfectionat in anii 1870, primele tancuri aveau arme Maxim si Lewis. Primele tancuri nu au fost de incredere pentru ca se stricau des. Desi tancurile ii terifiau pe germani, folosirea lor a adus mai mult oportunitati pentru dezvoltare decat succesul efectiv al luptei. Pana in al doilea razboi acestea s-au mai dezvoltat si au devenit o arma letala.
     Primul razboi mondial a fost primul conflict in care submarinele au fost luate in serios. In anii exact inainte de razboi, sistemul relativ sofisticat de propulsie cu motoare diesel la suprafata si pe baza de baterii la fundul apei a fost introdus.UK se baza foarte mult pe import pentru a-zi hrani populatia si pentru a-si alimenta industria de armament, iar flota germana spera sa poata opri aceste transporturi si sa infometeze cetatenii britanici folosind vase din seria U pentru a ataca vasele comerciale.
aloarea fortei navale s-a schimbat dramatic odata cu introducerea portavionului ca vas principal si odata cu dezvoltarea capacitatilor submarinelor. Dezvoltarea de noi vase in timpul celui de-al doilea razboi era intr-un fel limitata din cauza timpului de care era nevoie pentru productie. Cele mai importante inventii in cel de-al doilea razboi erau sonarele. Acestea s-au adaptat si pentru aer.
Pentru infanterie bazooka era unealta anti-tanc. Bazooka si-a luat numele din asemanarea cu un instrument cu acelasi nume. Acesta a fost folosit si in Korea, nu numai in al doilea razboi mondial.


    Zilele noastre
    In toate celelalte sectiuni armele au fost facute pentru armata sau pentru vanat, de cele mai multe ori de catre stat. In zilele noastre armele sunt create de firme renumite, multe dintre ele cu un nume rezonant pentru ca am mai auzit de ele: Beretta, Glock, Colt sau Kalashnikov. Pe langa acestea exista Sigarms, heckel & Koch, Fabrique Nationale, Steyr, Norinco si multe altele. Industria de armament este in plina dezvoltare si este plina de controverse.
    Dintre armele americane MAC-10 sau M-10 este una dintre cele mai ieftine mitraliere. Aceasta arma este din punct de vedere tehnic un pistol. A fost inventat de Gordon B Ingram in 1954.
    M4 Carbine este o arma preferata de multi in simulatorul Counter-Strike pe calculator. Aceasta arma este folosita de trupele NATO. Aceasta arma este universala, luand parte de infanterie, close combat, trupe speciale si alte organisme militare americane. Acesta arma este produsa de Colt, care are contract pana in 2009 cu fortele armate americane.
    In 1993 inginerii de la IZMASH OJSC au creat o semiautomata numita PP-19(Bison) care este derivata din AK 74 si AK-100.Aceasta arma este echivalenta armei americane Calico 960. Incap 64 de gloante.
    AK 47 - cea mai cunoscuta arma de pe glob. Aceasta arma are atatea variante si atatea adaptari incat nu se demodeaza nicioada. Acesta este folosita in mod curect de tari ca Rusia, Romania, Germania, Irak, chiar si China. Numele armei vine din rusa (a vine de la automat) iar numarul a venit prima data de la an-1947. Aceasta arma a facut multe victime.
Sniper este numele dat in general armelor de precizie cu putere mare. Aceste arme sunt fata de un pistol precum katana fata de un cutit. Multe asasinate au fost executate cu acest tip de arma. Moartea lui Kenedy este un exemplu. Sunt voci care spun ca atunci s-a folosit un glonte de ghiata.
Desi aceasta arma face parte din categoria precedenta, are loc si aici pentru ca este folosita, desi numai la teste, si in zilele noastre. Este vorba de bomba nucleara de care cu totii ne temem. 


   Definiţie
   In general este greu de a defini arma, deoarece termenul este influenţat de diferite puncte de vedere culturale, tehnice, care a evoluat diferenţiat după ţări şi epoce istorice.
Dar în general arma în biologie este un mijloc de a înlesni unei vieţuitoare, acţiunea de atac psihic sau fizic, ca şi de apărare a propriei vieţi, care de la caz la caz duce la rănirea sau chiar uciderea adversarului. Arma poate distruge în afară de vieţi şi bunuri materiale, care pot fi nimicite complet sau sunt reduse la o folosire limitată.
    După modul de acţionare sau din punct de vedere tehnico-medical, sunt arme clasice sau nucleare, arme biologice, chimice, psihologice etc.
Arma începând de la construcţia cea mai simplă, poate să fie o piatră, o unealtă poate să devină după modul de folosire o armă ca de exemplu un cuţit, sau un ciocan.
    Arma psihologică este utilizat într-un război cu scopul de a demoraliza persoanele civile şi militare, care duce la reducerea substanţială a potenţialului de luptă şi rezistenţă a inamicului. Aceasta se realizează printr-o campanie de propagandă de dezinformare, la care se adaugă acţiumile de sabotaj.
    Oamenii politici folosesc o armă retorică, agresivă, prin procedeul de defăimare a adversarilor politici, aceştia fiind prezentaţi într-o lumină negativă, în acest caz dacă nu se ajunge la o agresiune fizică corporală, numai atacul verbal nu produce răniri de natură fizică, ci numai răni psihice.
    Despre pictură „Pablo Picasso” spune în 1937, „Pictura nu este făcută numai cu scopul de a împodobi locuinţa, ci este şi o armă de atac şi apărare împotriva duşmanului”.
    In informatică, sunt programe pentru computer care sunt folosite ca arme electronice cele mai tipice fiind virusurile, calul troian, etc. care distrug date importante. Unul dintre cele mai importante acţiuni de folosire a asemenea virusuri a fost în „Războiul din Golful Persic” prin operaţiunea „Desert Storm” (1991) un virus american care a paralizat sistemul de apărare antiaeriană a Irakului.


    Categorii de arme sau armament
    Din punct de vedere tehnic armele se pot împărţi în:
* Arme cu coardă: arcul, arbaleta
* Arme explosive: sticle incendiare (Molotov), bombe, granate, mine, torpedo
* Arme de împuns şi tăiat: sabia, iataganul, pumnalul, baioneta
* Arme istorice: catapulta, berbecul, suliţa, halebarda
* Arme cu acţiune în masă: arme biologice, chimice, nucleare
* Arme de apărare
* Rachete
* Arme de foc:
- Arme cu aer comprimat, arme sportive de tir
- Arme de foc cu gaze fierbinţi formate de explozie,
+ tunul, carabina, pistolul, carabina automată, carabina de precizie cu lunetă, mitraliera
- Armament militar:
+ Armament militar terestru: blindatele,
+ Armament militar aerian: avioanele: bombardiere, de vânătoare, de recunoaştere, spionaj, rachetele
+ Armament militar marin: navele de război: crucişătoare, portavion, torpedo, submarine
    Conform dictionarului limbii romane armele sunt mijloace de nimicire. Acesta definitie scurta explica ce este o arma. Diversitatea armelor este foarte mare si categoriile in care se pot incadra sunt foarte multe. In trecere putem aminti armele naturale, cele cu are natura a inzestrat speciile, care la randul lor pot fi ofensive sau defensive si cele inventate de om incepand de la aparitia lui.(presupun ca au fost si specii fara dar dintre acelea au suprvetuit putine) Primele arme au servit si ca unelte apoi au fost concepute unelte specializate pentru nimicire pe care astazi le numim arme. In prima categorie amintim mai intai piatra si apoi toporul iar in a doua sulita si arcul. Evolutia omului caracterizata de conflicte permanente au dezvoltat mijloacele de nimicire intr-un arsenal care a devenit el insusi subiectul unei enciclopedii.
 

1 comment:

  1. faceti mai o sectiune in care sa dar numele armelor

    ReplyDelete

Free Page Rank Tool