Pinguinii chelesc fără speranţă: oamenii de ştiinţă sunt uluiţi de situaţie

A început în 2006 şi nu se mai opreşte de atunci. Prima dată la pinguinii africani şi apoi la rudele lor apropiate, pinguinii magellanici. Cauzele pot fi atâtea şi în fond nici una. Care dintre ele e cea adevărată, asta se străduiesc acum oamenii de ştiinţă zăpăciţi de cap de la atâtea variante să afle.

"Pierderea penelor e neobişnuită la majoritatea speciilor de păsări, de aceea avem nevoie să facem studii mai aprofundate ca să determinăm cauza acesti boli ce se răspândeşte printre speciile de pinguini", a declarat pentru livescience.com unul dintre cei care a studiat pinguinii magellanici timp de peste 30 de ani, P. Dee Boersma de la Wildlife Conservation Society.

Li se întâmplă atât în captivitate, cât şi în sălbăticie, deşi sunt mai multe exemplarele care chelesc aproape complet aflate în captivitate. Cifrele spun aşa: în 2006, şapte procente din cei 854 pinguini africani au rămas în pielea goală, numărul lor crescând până la 18 procente din cei 538 în 2007. În acelaşi timp, de partea cealaltă a Atlanticului de sud, în Argentina, cercetătorii de la Universitatea Washington au identitificat mai mulţi pinguini magellanici care şi-au pierdut penajul în colonii. Care sunt cauzele, oamenii de ştiinţă nu pot deocamdată decât specula. Poate fi orice, de la agenţi patogeni, tulburări tiroidiene, dezechilibre în alimentaţie, poluare sau pur şi simplu un concurs de gene proaste.

sursa: realitatea.net

0 comments:

Free Page Rank Tool