Sanatatea pestilor de acvariu – sfaturi utile


Dacă se intampla ca pestisorii din acvariu sa aiba probleme de sanatate si nu sunteţi sigur care este problema cu ei, incercati sa nu irosiţi timp, diagnosticarea trebuie făcută în 24 de ore de la depistarea afecţiunii. Mai târziu de 24 de ore e posibil să fie mai greu de tratat. Fotografiaţi zona afectată şi arătaţi imaginea unui specialist. În cazuri grave duceţi chiar peştele să fie examinat. Dacă sunt afectaţi peşti mari un specialist poate analiza bucăţi de piele afectată la microscop. Aşa puteţi afla sigur ce se întâmplă. Pentru peştii mai mici e de ajuns să aflaţi dacă este vorba de o afecţiune provocată de bacterii sau paraziţi ca să ştiţi ce tip de tratament să aplicaţi.
Căutaţi o carte bună despre sănătatea peştilor
Diferite cauze pot duce la îmbolnăvirea peştilor. Este important să le identificaţi corect pe fiecare în parte. Bolile provocate de bacterii nu răspund la tratamentele aplicate celor provocate de paraziţi, şi invers. Găsiţi o carte cu imagini care să vă poată ajuta să diagnosticaţi un peşte afecatat. Mai nou, producatorii de medicamente lipesc pe fiecare tub de solutie fotografii cu pesti afectati de o anumita boala si va puteti orienta si dupa acest aspect, la fata locului, intr-un petshop bine aprovizionat.
Izolaţi peştele bolnav
Acvariul nu este locul potrivit în care peştele bolnav se poate însănătoşi. În general, se tratează tot acvariul cu o solutie mai putin concentrata pentru a opri infecţia să se răspândească, se scoate pestele bolnav si se introduce intr-un acvariu mai mic, de carantina. Daca faceti tratamentul in acvariul de baza, plantele absorb medicamentele şi diluează astfel doza care ajunge la peşti, efect pe care îl au şi filtrele biologice. Chiar şi lumina acvariului micşorează eficienţa tratamentului. Izolaţi, de aceea, peştii bolnavi, pentru a-i putea trata într un acvariu separat.

Trataţi apa
Foarte multe probleme sunt cauzate de parametrii improprii ai apei. Dacă sesizaţi peşti bolnavi, testaţi apa. Verificaţi dacă există amoniac şi nitraţi în apă şi dacă nivelul de ph este diferit de cel normal. Un ph mărit poate face amoniacul mai toxic, unul scăzut duce la nivele de aciditate periculoase. Dacă începeţi să vă trataţi peştii, dar apa nu este în condiţii perfecte, e posibil ca aceştia să nu răspundă la tratament. In momentul in care introduceti mai multe medicamente in acvariu trebuie sa verificati daca nivelul de oxigenare este suficeint pentru ca actiunea acestor solutii se face de multe ori pe fondul consumului rapid de oxigen dizolvat in apa. Faptul ca veti vedea majoritatea pestilor la suprafata apei e un semn ca puteti sa va confruntati cu acest aspect secundar.
Folosiţi un acvariu de carantină
Un asemenea acvariu nu trebuie să fie mare sau atractiv, ci să conţină apă în condiţii stabile şi să fie dotat cu un filtru puternic. Nu folosiţi carbon, un filtru de burete e de ajuns. Dacă ţine apa şi este curat, este suficient pentru a servi drept spital. Lumina ambientală este  bună, lumina mai puţin intensă este însă şi mai benefică peştilor. Aerarea suplimentară e importantă deoarece medicamentaţia consumă oxigen din apă. Drept decor puteţi folosi un ghiveci simplu şi o plantă de plastic. Acoperiţi bine acvariul spital, din cauza paraziţilor sau a tratametului, peştii pot sări din apă. 
Tratati profilactic
„Nu te lega la cap daca nu te doare” este un sfat binevenit pentru multe situatii de viata, insa pentru acvariul dumneavosatra, tratamentele aplicate preventiv pot fi foarte benefice.

Cand aduceti noi pesti nu mai bine sa-i introduceti imediat in acvariu cu alti pesti pentru ca s-ar putea imbolnavi. Tineti-i in carantina, tratati-i cu solutii usoare de dezinfectie (albastru de metil, verde de malachit), tineti-i sub observatie si obtineti informatii pretioase pentru problemele ce pot aparea mai tarziu. Pestii de elesteu sunt mai predispusi la boli in anumite perioade ale anului. Pe de alta parte insa nu tratati profilactic prea des, parazitii devin mai rezistenti si mai greu de combatut.
Folositi cu atentie medicamentele
Majoritatea medicamentelor contin chimicale periculoase de care e bine sa va feriti pielea. Folositi manusi de latex pentru a va proteja mainile, iar daca folositi pulberi pe care le transformati in solutii (ex: verde de Malachit), va sunt necesare o masca si ochelari de protectie. Oricum, nu recomand aceasta decat profesionistilor, acvariofilii amatori putand sa obtina solutiile de care au nevoie gata preparate de la orice magazin de specialitate.
Pastrati medicamentele bine inchise intr-un loc unde copiii dumneavoastra nu le pot gasi si verificati datele cand expira. Nu folositi niciodata supradoze, pot fi fatale pestilor slabiti. Asigurati-va ca stiti cu certitudine volumul de apa pe care o tratati. Cititi cu atentie instructiunile. 
Anumiti pesti sunt sensibili la medicamentele pe baza de cupru. Pentru nevertebrate, creveti si melci este daunator si chiar fatal (ceea ce si face cuprul un antidot bun impotriva parazitilor nevertebrati). 



Sursa: www.acvarium.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool