Nokia - Un secol si jumatate de inovatie
Istoria Nokia inseamna un secol si jumatate de inovatie - de la fabrica de hartie de pe malul unui rau din sud-vestul Finlandei pana la pozitia de lider in industria globala de telecomunicatii. Istoria Nokia incepe cu fabrica de hartie a lui Fredrik Idestam, de pe malurile raului Nokianvirta. Între 1865 si 1967, compania creste si devine o mare putere industriala. Intrarea in domeniul electronicelor se va face insa intr-o faza ulterioara - intai are loc fuziunea cu un producator de cabluri si cu un producator de cauciuc, fuziune prin intermediul careia se creeaza Nokia Corporation. Trecerea la mobilitate: 1968-1991
Nou-infiintata Nokia Corporation dispune de o pozitie ideala pentru a-si asuma rolul de deschizator de drumuri in industria comunicatiilor mobile. Pietele europene de telecomunicatii fac acum primii pasi catre dereglementare, retelele mobile se extind catre acoperire globala, iar Nokia se afla in fruntea industriei, cu produse care fac istorie.
Revolutia mobila: 1992 - 1999
În 1992, Nokia decide sa se concentreze asupra sectorului de telecomunicatii - probabil cea mai importanta decizie de strategie din istoria companiei.
În contextul cresterii gradului de adoptie a standardului GSM, noul CEO Nokia, Jorma Ollila, reuseste sa plaseze compania in avangarda industriei de telefoane mobile, aflata acum intr-o faza de dezvoltare exploziva. Nokia va deveni lider mondial in domeniu inainte de sfarsitul deceniului.
Nokia este o companie finlandeză de telecomunicaţii mobile, iar la nivel mondial este cel mai mare producator de telefoane mobile.
Sediul central se află la Espoo, lângă Helsinki, Finlanda, având multiple locaţii de cercetare şi producţie pe mai multe continente. Principalele fabrici sunt localizate la Salo, Finlanda, Dongguan, China, Chennai, India, Komárom, Ungaria şi Ruhr, Germania.
Compania a preluat în anul 2007 furnizorul american de servicii de navigare Navteq pentru 8,1 miliarde USD.
Nokia a deschis o fabrică în comuna Jucu, lângă Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom III în cadrul unei investiţii de 60 milioane Euro, şi a început producţia la data de 11 februarie 2008. Fabrica are 700 de angajaţi la momentul actual (mai 2008), numărul acestora urmând să crească la 3.500 când va funţiona la capacitate maximă. Fabrica de la Jucu produce la momentul actual modele de telefoane mobile entry-level, ajungând în mai 2008 la asamblarea terminalului cu numărul un milion.
Istoric
Totul începe în 1865 când Fredrik Idestam pune bazele primei fabrici de hârtie lânga râul Tammerkoski, în Tampere.
1898: Se creează Uzinele Finlandeze de Cauciuc Arvid Wickström înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cauciuc - aceasta avea să devină ulterior divizia producătoare de cauciuc din cadrul Nokia.
1912: Se creează Uzinele Finlandeze de Cabluri Eduard Polón înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cabluri - pe baza acesteia se va crea ulterior divizia de cabluri şi electronice a Nokia. Cauciucul şi substantele chimice conexe reprezentau tehnologii de vârf la acea data. O alta schimbare tehnologică majoră a fost introducerea pe scara larga a electricităţii în locuinţe şi fabrici, fapt care a condus la înfiinţarea Finnish Cable Works în anul 1912 şi, implicit, la fabricarea de cabluri pentru industria telegrafului.
1960: Primul departament de electronice Uzinele Finlandeze de Cabluri îşi înfiinţează primul departament de electronice, care desfăşoară activităţi de comercializare şi exploatare computere. In anul 1962 finalizează primul dispozitiv electronic producţie proprie - un analizor de semnal pentru centralele de energie nucleară. În 1963 este dezvoltat radio receptorul, aparat produs pentru armatã, servicii publice şi de urgenţă. În 1969 Nokia este prima companie care a creat echipamente PCM (modulatia de impulsuri codificate) aceasta se referã la convertirea semnalelor analog în formã digitalã), în conformitate cu standardele internaţionale.
1967: Fuziunea Are loc fuziunea oficială dintre Nokia Ab, Uzinele Finlandeze de Cauciuc şi Uzinele Finlandeze de Cabluri - în urma fuziunii, se creează Nokia Corporation.
La începutul anilor 1970 Nokia produce aparate destinate transmisiei, dar centrala digitalã este tot mai necesară, astfel cã finlandezii au început sã lucreze la Nokia DX200, care s-a transformat într-o platformã care constituie baza centralelor digitale ale companiei pânã azi. Nokia DX200 folosea limbaj de programare de nivel înalt, pentru acea perioadã, dar si microprocesoare Intel, acesta a devenit un succes pe plan mondial în anii '90, generaţiile sale urmãtoare dispunând de soluţii cu bandã largã.
Începuturile telefoniei mobile
La începutul anilor 1970 a fost înfiinţată în Finlanda si Suedia, o retea mobilã de telefonie, destinatã conectãrii de telefoane de maşinã la reţeaua publicã, în scurt timp luând amploare în toate statele nordice. Respectivele sisteme nu erau legate între ele (roaming), din acest motiv a fost necesară crearea unei tehnologi comune, NMT (Nordic Mobile Telephone), deschisă în 1981, pe frecvenţa de 450 Mhz.
Mobira Talkman este lansat în 1984 fiind primul telefon transportbil, acesta a fãcut ca Nokia sã intre pe piate de pe glob (Marea Britanie si SUA). Primul telefon produs de Nokia care putea fi tinut în mâna a apãrut în 1987 si se numea, Mobira Cityman. Greutatea aparatelor avea şi ea un avânt puternic spre exemplu: Mobira Senator (1982) cântãrea p.8 kg, Talkman (1984) avea 5 kg iar Cityman (1987) avea “doar" 800grame cu tot cu baterie. Cu toate cã preţul era unul foarte mare (24.000 mărci finlandeze), Cityman s-a vândut foarte bine. Spre sfârşitul anilor ’80, producţia industriala a Finlandei intra in declin. În acest interval de timp, Nokia devine al treilea mare producator european de televizoare. De un mare succes comercial se bucură şi receptoarele de satelit produse de companie, precum şi productia de anvelope. Cu toate acestea, Nokia face o alegere riscanta. In luna mai 1990 conducerea Nokia decide reducerea tuturor celorlalte capacităţi de producte şi canalizarea eforturilor productive si de cercetare in zona telecomunicatiilor .Jorma Ollila a preluat conducerea departamentului telefoanelor mobile în acelaşi an. Chiar de la inceput, noua tehnologie trezea contestari printre alti manageri ai Nokia echipa condusă de Ollila a perseverat. Pe 1 iulie 1990, premierul finlandez face primul apel telefonic intr-o retea comerciala GSM de pe un aparat Nokia. Succesul proiectului a impresionat Consiliul de Administratie al Nokia si, un an mai târziu, Ollila este numit director general Numãrul aparatelor vândute creste si el vizibil, pe plan mondial în anul 1991 existau 15 milioane de utilizatori, şi 2.14 miliarde în 2005.
Anii'90. Deceniul descoperirilor:
Anul 1992 marcheazã intrarea pe piaţã a seriei de telefoane portabile Nokia 100, destinat tuturor retelelor analogice, dar si a lui Nokia 1011, primul telefon mobil digital destinat retelelor GSM. În 1993, Nokia realizeazã echipamentul destinat celei dintâi retele bazate pe standardul GSM 1800, iar în reţeaua Europolitan, bazatã pe echipament Nokia, intrã pentru prima datã în functiune un serviciu care avea sã facă istorie, cel de mesaje scurte (SMS).
1994: Primul apel prin satelit realizat vreodată în lume Are loc primul apel prin satelit efectuat vreodată în lume - la realizarea acestuia se foloseşte un terminal GSM marca Nokia. Tot în acest an apare şi Nokia 2100 primul terminal care are instalată secvenţa muzicală "emblemă" a Nokia (Nokia Tune). În 1995 apare pe piatã Nokia 2110 care dispune de baterie cu vibraţie. În 1996 apare Nokia 9000 Communicator, Nokia 8110, 3810, 6100, 3110, 1611, un an încãrcat pentru Nokia. În anul 1996 se lansează telefonul Nokia 6110, primul telefon care are instalat jocul Snake. În anul 1998, este lansat cel mai mic telefon NMT 450 de pânã atunci, Nokia 5110. Acesta este primul telefon mobil care dispune de feţe interschimbabile. Un an mai târziu, un alt Nokia Nokia lansează 7110 primul terminal din lume care oferă WAP permite accesarea internetului direct de pe ecranul telefonului, dar si unul dintre cele mai cunoscute terminale Nokia 3310. În 2000 Nokia lanseazã serviciul de Mesaje Multimedia, urmãtoarea generaţie de mesagerie mobilã. În 2002 apar Nokia 6310i (primul telefon mobil care poate fi numit “business" al mãrci), Nokia 6650 primul său telefon 3G si Nokia 5510 primul telefon mobil cu MP3 player din istorie. Odată cu apariţia platformei N-Gage, jocurile în sistem multiplayer pătrund şi în mediul mobil, în anul 2004 se lanseaza Nokia N-Gage. În anul 2005 se lanseaza Nseries, modele destinate pasionaţilor de muzică, fotografie digitală şi celor care doresc sã vizioneze emisiuni TV pe mobil.
Tot în anul 2005 este vândut telefonul Nokia cu numărul 1 miliard un Nokia 1100, în Nigeria Restul deja nu mai este istorie, este prezent.
La sfârşitul anului 2005, retelele de telefonie mobilã au o acoperire de 80%, preconizându-se o creştere de până la 95% pânã la sfârşitul anului 2010.
sursa:ipedia.ro
Nou-infiintata Nokia Corporation dispune de o pozitie ideala pentru a-si asuma rolul de deschizator de drumuri in industria comunicatiilor mobile. Pietele europene de telecomunicatii fac acum primii pasi catre dereglementare, retelele mobile se extind catre acoperire globala, iar Nokia se afla in fruntea industriei, cu produse care fac istorie.
Revolutia mobila: 1992 - 1999
În 1992, Nokia decide sa se concentreze asupra sectorului de telecomunicatii - probabil cea mai importanta decizie de strategie din istoria companiei.
În contextul cresterii gradului de adoptie a standardului GSM, noul CEO Nokia, Jorma Ollila, reuseste sa plaseze compania in avangarda industriei de telefoane mobile, aflata acum intr-o faza de dezvoltare exploziva. Nokia va deveni lider mondial in domeniu inainte de sfarsitul deceniului.
SURSA 02
Nokia este o companie finlandeză de telecomunicaţii mobile, iar la nivel mondial este cel mai mare producator de telefoane mobile.
Sediul central se află la Espoo, lângă Helsinki, Finlanda, având multiple locaţii de cercetare şi producţie pe mai multe continente. Principalele fabrici sunt localizate la Salo, Finlanda, Dongguan, China, Chennai, India, Komárom, Ungaria şi Ruhr, Germania.
Compania a preluat în anul 2007 furnizorul american de servicii de navigare Navteq pentru 8,1 miliarde USD.
Nokia a deschis o fabrică în comuna Jucu, lângă Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom III în cadrul unei investiţii de 60 milioane Euro, şi a început producţia la data de 11 februarie 2008. Fabrica are 700 de angajaţi la momentul actual (mai 2008), numărul acestora urmând să crească la 3.500 când va funţiona la capacitate maximă. Fabrica de la Jucu produce la momentul actual modele de telefoane mobile entry-level, ajungând în mai 2008 la asamblarea terminalului cu numărul un milion.
Istoric
Totul începe în 1865 când Fredrik Idestam pune bazele primei fabrici de hârtie lânga râul Tammerkoski, în Tampere.
1898: Se creează Uzinele Finlandeze de Cauciuc Arvid Wickström înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cauciuc - aceasta avea să devină ulterior divizia producătoare de cauciuc din cadrul Nokia.
1912: Se creează Uzinele Finlandeze de Cabluri Eduard Polón înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cabluri - pe baza acesteia se va crea ulterior divizia de cabluri şi electronice a Nokia. Cauciucul şi substantele chimice conexe reprezentau tehnologii de vârf la acea data. O alta schimbare tehnologică majoră a fost introducerea pe scara larga a electricităţii în locuinţe şi fabrici, fapt care a condus la înfiinţarea Finnish Cable Works în anul 1912 şi, implicit, la fabricarea de cabluri pentru industria telegrafului.
1960: Primul departament de electronice Uzinele Finlandeze de Cabluri îşi înfiinţează primul departament de electronice, care desfăşoară activităţi de comercializare şi exploatare computere. In anul 1962 finalizează primul dispozitiv electronic producţie proprie - un analizor de semnal pentru centralele de energie nucleară. În 1963 este dezvoltat radio receptorul, aparat produs pentru armatã, servicii publice şi de urgenţă. În 1969 Nokia este prima companie care a creat echipamente PCM (modulatia de impulsuri codificate) aceasta se referã la convertirea semnalelor analog în formã digitalã), în conformitate cu standardele internaţionale.
1967: Fuziunea Are loc fuziunea oficială dintre Nokia Ab, Uzinele Finlandeze de Cauciuc şi Uzinele Finlandeze de Cabluri - în urma fuziunii, se creează Nokia Corporation.
La începutul anilor 1970 Nokia produce aparate destinate transmisiei, dar centrala digitalã este tot mai necesară, astfel cã finlandezii au început sã lucreze la Nokia DX200, care s-a transformat într-o platformã care constituie baza centralelor digitale ale companiei pânã azi. Nokia DX200 folosea limbaj de programare de nivel înalt, pentru acea perioadã, dar si microprocesoare Intel, acesta a devenit un succes pe plan mondial în anii '90, generaţiile sale urmãtoare dispunând de soluţii cu bandã largã.
Începuturile telefoniei mobile
La începutul anilor 1970 a fost înfiinţată în Finlanda si Suedia, o retea mobilã de telefonie, destinatã conectãrii de telefoane de maşinã la reţeaua publicã, în scurt timp luând amploare în toate statele nordice. Respectivele sisteme nu erau legate între ele (roaming), din acest motiv a fost necesară crearea unei tehnologi comune, NMT (Nordic Mobile Telephone), deschisă în 1981, pe frecvenţa de 450 Mhz.
Mobira Talkman este lansat în 1984 fiind primul telefon transportbil, acesta a fãcut ca Nokia sã intre pe piate de pe glob (Marea Britanie si SUA). Primul telefon produs de Nokia care putea fi tinut în mâna a apãrut în 1987 si se numea, Mobira Cityman. Greutatea aparatelor avea şi ea un avânt puternic spre exemplu: Mobira Senator (1982) cântãrea p.8 kg, Talkman (1984) avea 5 kg iar Cityman (1987) avea “doar" 800grame cu tot cu baterie. Cu toate cã preţul era unul foarte mare (24.000 mărci finlandeze), Cityman s-a vândut foarte bine. Spre sfârşitul anilor ’80, producţia industriala a Finlandei intra in declin. În acest interval de timp, Nokia devine al treilea mare producator european de televizoare. De un mare succes comercial se bucură şi receptoarele de satelit produse de companie, precum şi productia de anvelope. Cu toate acestea, Nokia face o alegere riscanta. In luna mai 1990 conducerea Nokia decide reducerea tuturor celorlalte capacităţi de producte şi canalizarea eforturilor productive si de cercetare in zona telecomunicatiilor .Jorma Ollila a preluat conducerea departamentului telefoanelor mobile în acelaşi an. Chiar de la inceput, noua tehnologie trezea contestari printre alti manageri ai Nokia echipa condusă de Ollila a perseverat. Pe 1 iulie 1990, premierul finlandez face primul apel telefonic intr-o retea comerciala GSM de pe un aparat Nokia. Succesul proiectului a impresionat Consiliul de Administratie al Nokia si, un an mai târziu, Ollila este numit director general Numãrul aparatelor vândute creste si el vizibil, pe plan mondial în anul 1991 existau 15 milioane de utilizatori, şi 2.14 miliarde în 2005.
Anii'90. Deceniul descoperirilor:
Anul 1992 marcheazã intrarea pe piaţã a seriei de telefoane portabile Nokia 100, destinat tuturor retelelor analogice, dar si a lui Nokia 1011, primul telefon mobil digital destinat retelelor GSM. În 1993, Nokia realizeazã echipamentul destinat celei dintâi retele bazate pe standardul GSM 1800, iar în reţeaua Europolitan, bazatã pe echipament Nokia, intrã pentru prima datã în functiune un serviciu care avea sã facă istorie, cel de mesaje scurte (SMS).
1994: Primul apel prin satelit realizat vreodată în lume Are loc primul apel prin satelit efectuat vreodată în lume - la realizarea acestuia se foloseşte un terminal GSM marca Nokia. Tot în acest an apare şi Nokia 2100 primul terminal care are instalată secvenţa muzicală "emblemă" a Nokia (Nokia Tune). În 1995 apare pe piatã Nokia 2110 care dispune de baterie cu vibraţie. În 1996 apare Nokia 9000 Communicator, Nokia 8110, 3810, 6100, 3110, 1611, un an încãrcat pentru Nokia. În anul 1996 se lansează telefonul Nokia 6110, primul telefon care are instalat jocul Snake. În anul 1998, este lansat cel mai mic telefon NMT 450 de pânã atunci, Nokia 5110. Acesta este primul telefon mobil care dispune de feţe interschimbabile. Un an mai târziu, un alt Nokia Nokia lansează 7110 primul terminal din lume care oferă WAP permite accesarea internetului direct de pe ecranul telefonului, dar si unul dintre cele mai cunoscute terminale Nokia 3310. În 2000 Nokia lanseazã serviciul de Mesaje Multimedia, urmãtoarea generaţie de mesagerie mobilã. În 2002 apar Nokia 6310i (primul telefon mobil care poate fi numit “business" al mãrci), Nokia 6650 primul său telefon 3G si Nokia 5510 primul telefon mobil cu MP3 player din istorie. Odată cu apariţia platformei N-Gage, jocurile în sistem multiplayer pătrund şi în mediul mobil, în anul 2004 se lanseaza Nokia N-Gage. În anul 2005 se lanseaza Nseries, modele destinate pasionaţilor de muzică, fotografie digitală şi celor care doresc sã vizioneze emisiuni TV pe mobil.
Tot în anul 2005 este vândut telefonul Nokia cu numărul 1 miliard un Nokia 1100, în Nigeria Restul deja nu mai este istorie, este prezent.
La sfârşitul anului 2005, retelele de telefonie mobilã au o acoperire de 80%, preconizându-se o creştere de până la 95% pânã la sfârşitul anului 2010.
sursa:ipedia.ro
0 comments: