Bhutan

Regatul Bhutan este o ţară din sudul Asiei, aflată la poalele Munţilor Himalaya, învecinându-se la sud, est şi vest cu India şi la nord cu China. Între Bhutan şi Nepal se află statul indian Sikkim, iar Bengalul de Vest separă statul de Bangladesh. Bhutanezii numesc ţara Druk Yul (Dzongkha: འབྲུག་ཡུལ་ 'drug yul), adică „Ţara dragonului”.




Istorie

Principatul întemeiat de populaţia thepu în secolul VIII a fost ocupat de tibetani în secolul IX, care impun lamaismul (din secolul XII, religie de stat). În secolul XVIII, principatul Bhutan recunoaşte suzeranitatea chineză. Timp de un secol îşi apără autonomia internă ameninţată de expansiunea britanică. Primul monarh ereditar al Bhutanului este instalat la 17 decembrie 1907. În 1910, Marea Britanie recunoaşte formal independenţa Bhutanului, dar îşi asumă controlul asupra politicii externe a acestuia prin intermediul viceregelui Indiei (până în 1947). La 8 august 1949, prin tratatul semnat cu India, aceasta din urmă preia reprezentarea intereselor externe ale Bhutanului, iar în 1961, şi apărarea acestuia.

Politică

Sistemul politic s-a dezvoltat încetul cu încetul în ultimii 40 de ani, primele alegeri libere având loc pe data de 24 martie 2008. Parlamentul are 25 de membri în Senat şi 47 în Camera reprezentanţilor. Toţi membrii ale partidelor politice sunt în Camera reprezentanţilor.
Politica externă se bazează pe acordul semnat cu India în 1949 (revizuit cel mai recent în 2007). Bhutanul nu are relaţii diplomatice cu ţara vecină din nord, China.
Bhutanul este membru ONU din 1971, şi este membru în 150 de organizaţii internaţionale.

Geografie

Bhutan se află pe versantul sudic al Munţilor Himalaya, aflăndu-se între China şi India. De la nord la sud, statul are o lungime de doar 200 km. Bhutanul este situat la o înălţime destul de mare, centrul ţării aflându-se în Himalaya Joasă, cu altitudini situate între 2000 şi 5000 metri. Cel mai înalt punct este vârful Kula Kangri, cu 7554 m. Altitudinea ţării scade spre sud, unde se găsesc Munţii Siwalik, pe care cresc păduri tropicale. Altitudinea continuă să scadă, aici aflăndu-se colinele Duars şi mai josCâmpia Gange-Brahmaputra.
Clima Bhutanului este tropicală umedă până la altitudinea de 1.500 de metri, cu ploi musonice, temperată montană la altitudini mai mari de 1.500 de metri şi alpină de la 3.000 de metri. Temperatura medie atinge +10° C în ianuarie şi +25 °C în iulie.

Economie

Cu toate că economia Bhutanului este nesemnificativă la nivel mondial, ea a avut o dezvoltare de 8% în 2005 şi de 14% în 2006. Această dezvoltare se datorează în primul rând punerii în funcţiune a giganticei uzine electrice Tala.
Economia se bazează pe agricultură, industrie forestieră, turism şi vânzare de energie electrică Indiei.
Produse agricole sunt: orezul, chili, lapte, orz, porumb, hrişcă etc.
Bhutanul nu are cale ferată, dar conform unei înţelegeri din 2005 cu India, este planificată o cale ferată în sudul ţării, care să fie conectată de reţeaua din India.

Demografie

Speranţa de viaţă este de 66 de ani. Există trei grupuri etnice principale: budişti sharcop, budişti tibetani(aproape jumătate din populaţie) şi hinduşi nepalezi. Limbile vorbite pe teritoriul regatului sunt: dzondkha(oficială), dialecte tibetane şi nepaleza. Religiile sunt budismul mahayana(oficială) şi hinduismul.

Cultură

Până în 1961 Bhutanul nu permitea turiştilor străini să viziteze ţara de loc, dar şi acum (2009) turismul este strict controlat de către autorităţi.
Bhutanul este singura ţară din lume unde budhismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat, iar autorităţiile fac eforturi mari pentru ca populaţia să respecte tradiţiile naţionale, de exemplu purtatul portului popular.
Imagini:






Sursa:ro.wikipedia.org

0 comments:

Free Page Rank Tool