Ardei


Ecologie.
Cerinte ridicate fata de caldura. Semintele germineaza la minimum 14-15°C, temperatura optima este de 24-39°C ; pentru fructificare solicita 24-26°C. Sensibil la temperaturi scazute. Pretentios fata de lumina. Incepe sa lege cand intensitatea acesteia, la pranz, este de 10 000 lucsi. Insuficienta umiditatii determina avortarea florilor. Plafonul de umiditate din sol favorabil la 70-80 % din capacitatea de camp. Cerinte ridicate fata de sol. Le prefera pe cele nisipo-lutoase, fertile, bogate in elemente minerale, cu PH in jur de 6,8.

Caractere botanice.Radacina pivotanta, cu numeroase radacini secundare. Tulpina ramificata simpodial, inalta de 40-200 cm, in funcfie de varietate, soi si tip de cultura. Frunze simple, lanceolate, cu pefiol lung. Flori hermafrodite, albe, solitare, dispuse doua cate doua la locul de ramificare a tulpinii. Polenizare autogama, dar si alogama pentru soiurile cu flori erecte. Fruct baca de forme si dimensiuni diferite, colorata verde-inchis, rosu-deschis sau portocaliu. Gust dulce sau picant, in functie de soi. Seminte rotund-turtite, galbene-aurii. Putere de germinatie, patru-cinci ani. inflorire iunie-septembrie.

Compozitie chimica.
Fructele contin glucoza (7,33 % s.p.), fructoza (1,99 % s.p.), zaharoza (0,33 % s.p.), amidon (1,78-4,40 % s.u.), hemicelulozit (0,85-3,14 g % s.u.), substante pectice (7,8-9,8 g % s.u.), celuloza (14,83 g % s.u. in fructele verzi si 13,50 g % s.u. in fructele uscate), lipide (0,33 %), carotinoide (127-284 mg/kg s.p.), mici cantitati de ulei eteric, vitamina C (139-160 mg % s.p. la fructele rosii), vitamina B1 (0,05 mg % g s.p.), vitamina B2 (0,05 mg % g s.p.), vitamina PP (0,33 mg % g s.p.), vitamina E (0,65 mg % g s.p. in fructele verzi si 1 mg % s.p. in cele rosii), vitamina A (0,75-6,00 mg % g s.p.), vitamina P (citrina, 75-300 g s.p.), enzime (peroxidaza, lipozidaza, celuloza etc.), capsicina - substanta iritanta revulsiva, intalnita la varietatea iute -, macroelemente de potasiu, sulf, fosfor, magneziu, natriu si microelementele fier, mangan, cupru, cobalt.

Recoltare.
Fructul (ardeiul) se recolteaza la maturitatea tehnica (verde) sau la maturitatea fiziologica (rosu). Pentru cosmetica este indicat sa se recolteze cand ajunge la maturitatea fiziologica. Recoltarea se face manual. Pentru iarna se usuca insirati de codita pe o ata.

Actiune cosmetica.Principiile active din ardeiul iute au proprietati rubefiante (nu vezicante) si revulsive. Determina, la nivelul pielii, o congestie locala superficiala prin activarea circulatiei si o descongestionare in profunzime a teritoriului respectiv. Actiunea rubefianta este asigurata de alcaloidul capsicina. Capsicina bruta serveste la fabricarea vatei termogene.

Ardeiul iute este indicat in tratarea caderii parului si intretinerea lui, tonifierea coardelor vocale la cantareti, oratori, profesori si in tratarea entorselor.

0 comments:

Free Page Rank Tool