Istoria Painii

Pentru prima data painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n. Era utilizata ca ofranda pentru zei. Mai tarziu painea s-a transformat in moneda de schimb. Astfel, un agricultor era platit cu trei paini pentru o zi de munca. Inca de pe vremea grecilor si romanilor antici se discuta daca painea neagra este mai sanatoasa decat cea alba.
Painea este o buna sursa de proteine. Ea contine vitamine, fier si calciu. Painea de grau este buna pentru ca are un continut ridicat de fibre care sunt foarte importante pentru digestie. Totusi, sunt multe elemente nutritive care lipsesc din acest aliment, ceea ce inseamna ca un om nu poate trai doar cu atat. Painea, de fapt, nu ingrasa asa de mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie. O felie de pita are 150 de calorii. 98% din persoane sunt consumatori de paine.
Astazi in fiecare tara gasesti diferite feluri de paine. Francezii se mandresc cu bagheta, turcii cu lipia, iar italienii cu croissantul. La noi din aluatul dospit s-au creat alte sortimente care fac deliciul meselor: japoneze, paine neagra cu prune uscate, graham, paine hipoglucidica, paine impletita. 




SURSA 02
"Pâine? Nu, mersi, că îngraşă." Nu aşa spun toate femeile care se străduiesc să-şi menţină silueta? Încercând să demonteze ideile preconcepute despre "pâinea noastră cea de toate zilele", nutriţioniştii afirmă că este indispensabilă unei alimentaţii echilibrate.
Îngraşă
Fals. Aşa crede toată lumea: că pâinea este principalul responsabil de kilogramele în plus. De fapt, consumată în cantităţi rezonabile, pâinea nu îngraşă. Ea devine un "pericol" doar dacă o consumi în cantităţi mari sau dacă o asociezi sistematic cu unt, brânză, dulceaţă, mezeluri sau feculente (cartofi, cereale, paste făinoase etc.) Altfel, pâinea poate fi chiar un aliat al siluetei tale. O felie de pâine albă are 75 de calorii, deci mai puţin decât cerealele cu lapte sau biscuiţii de la micul dejun, iar o felie de pâine neagră, completă sau cu cereale, nu depăşeşte 60 - 65 de calorii.
Pâinea proaspătă balonează
Adevărat. Deşi preferăm la masă o pâine proaspătă, chiar caldă, specialiştii ne avertizează că aceasta este mai greu digerabilă decât pâinea prăjită sau cea "veche" de o zi. Explicaţia nu este complicată: miezul unei pâini calde este mai lipicios şi, deci, mai greu de transformat de către sucurile gastrice. În plus, pâinea "caldă" conţine mai mult amidon, un element care favorizează balonarea şi fermentaţiile la nivelul colonului.
E doar făină şi apă, nu are valoare nutriţională
Fals. Alături de ouă şi carne, pâinea este o sursă importantă de proteine. Totuşi, pentru că îi lipseşte lizina, un aminoacid indispensabil omului, se recomandă ca pâinea să fie consumată la aceeaşi masă cu lapte/produse lactate. Valoarea nutriţională a pâinii nu se limitează la conţinutul acesteia în proteine, glucide şi lipide. Ea ne furnizează, în plus, cantităţi deloc neglijabile de calciu, potasiu (350 mg), fosfor (330 mg) şi magneziu (120 mg), precum şi vitaminele B1, B2, B6, E si PP.
Combate constipaţia
Adevărat. Fiind bogată în fibre, pâinea se numără printre alimentele recomandate a fi consumate pentru prevenirea şi combaterea constipaţiei. Se ştie că fibrele alimentare sunt bune nu doar din motivul că "taie" senzaţia de foame, ci şi pentru că favorizează buna funcţionare a tranzitului intestinal.
Miezul pâinii conţine mai puţine calorii decât coaja
Fals. Cu alte cuvinte, 100 g de miez nu conţin mai multe calorii decât 100 g de coajă. Dimpotrivă, miezul are mai puţine calorii, deoarece conţine mai multă apă decât crusta pâinii, "deshidratată" din cauza căldurii.
Are efect anti-insomnie
Adevărat. Deşi afirmaţia îţi poate părea incredibilă, cercetătorii americani de la Universitatea Tufts au dovedit-o. Explicaţia este prea complicată şi ştiinţifică, însă ideea de baza este că pâinea conţine triptofan, un aminoacid din care creierul "produce" serotonina (hormonul care induce relaxarea şi ajută la instalarea somnului). Atenţie, însă! Date fiind aceste lucruri, evită să consumi prea multă pâine la micul dejun dacă te aşteaptă o zi solicitantă - îţi produce somnolenţă şi randamentul tău intelectual scade.
Pâinea din faină integrală e mai sănătoasă
Adevărat. Ştim despre pâine că este un amestec de făină, apă, sare şi drojdie. Ei bine, nu e chiar aşa. Undeva acolo, nevăzute, se ascund elemente importante pentru sănătatea ta: vitamine, fier şi calciu. Este de înţeles, aşadar, de ce pâinea a reintrat în graţiile nutriţioniştilor. Deşi toate felurile de pâine îţi oferă ceva bun, nutriţioniştii te sfătuiesc să alegi pâinea completă (cea produsă din făina integrală). De ce? Este mai bogată în fibre alimentare, vitamine (B şi E), magneziu, fosfor şi fibre. Cu doar 200 g de pâine integrală acoperi 40% din necesarul zilnic de vitamine B1, B3, B6 si 40% din necesarul de fier. 




SURSA 03
Unii spun ca painea ingrasa. Altii spun ca painea "prosteste". Exista tot felul de mituri despre acest aliment, majoritatea continand un "sambure de adevar".
Cert este ca, in cautarea perfectiunii corporale, am inceput sa demonizam umila paine, alungand-o de pe masa si din dietele noastre, in ideea ca astfel vom ajunge mai repede la greutatea vizata.
Realitatea este ca painea este un aliment benefic, bun si gustos, la vederea caruia poftim imediat. De fapt, painea are o contributie nutritionala importanta in orice regim alimentar, asa ca poate fi consumata cu incredere la fiecare masa, sustine publicatia online DietFoodNutrition.
Mai mult, painea te ajuta sa te mentii in forma ba chiar te ajuta sa slabesti, cu conditia sa stii cum sa o consumi, ce sa consumi si in ce cantitate.
Organismul functioneaza "ca uns"
Painea contine carbohidrati complecsi, proteine si fibre. Carbohidratii complecsi sunt principala sursa de energie a metabolismului, a functiilor cerebrale si a sistemului nervos central - cu alte cuvinte, painea te ajuta sa "functionezi" mai bine.
In plus, painea este satioasa, iar compozitia sa - simpla, insa atat de bogata in ceea ce priveste gustul minunat, ne ajuta sa nu flamanzim intre mese.
Nu spune nimeni sa mananci o paine intreaga la masa: doua felii din painea potrivita sunt suficiente pentru a beneficia de toate avantajele acestui aliment.
Efect favorabil asupra tranzitului intestinal
25% dintre oameni sufera de constipatie. ... 

0 comments:

Free Page Rank Tool