Procesorul de texte WORD

    Procesorul de texte WORD este un program foarte puternic pentru prelucrarea textelor, care tinde sa devina un procesor de publicatii asigurand pe langa operatiile clasice de prelucrare a textelor si organizarea lor sub forma de tiparitura: brosuri, ziar, carte.
    Aplicatia WORD din pachetul Microsoft Office ofera urmatoarele facilitati:
1. crearea si corectarea documentelor;
2. lucrul cu mai multe documente;
3. tiparirea documentelor;
4. operatii cu blocuri de texte;
5. operatii de cautare si inlocuire;
6. formatarea documentului la nivel de caracter si paragraf si administrarea unor stiluri de formatare predefinite sau definite de utilizator;
7. formatarea documentului la nivel de pagina (stabilirea marginilor si a modului de aranjare a textului in pagina, numerotarea paginilor, crearea antetelor si a subsolurilor de pagina, crearea notelor de subsol si de sfarsit;
8. inscrierea tabelelor in document si administrarea lor (creare, modificare, formatare);
9. crearea unor liste marcate sau numerotate;
10. aranjarea textului in coloane;
11. inserarea obiectelor in document (imagini, sunete, ecuatii, diagrame);
12. administrarea corespondentei (scrisori si etichete postale).


    SURSA 02
 
    Microsoft Word este un procesor de text, parte a suitei Microsoft Office. Numele întreg este Microsoft Office Word deşi popular se numeşte Microsoft Word, MS Word sau doar Word. Prima lui versiune datează din 1983 fiind iniţial disponibil doar pentru MS-DOS (ultima versiune MS-DOS fiind 6 în 1993). În 1985, Microsoft Word a fost lansat şi pe (atunci noua) platformă Apple Macintosh, iar în 1989 pentru Windows, Microsoft continuând să suporte ambele platforme până astăzi. În 1992-1993, Microsoft a oferit şi o versiune de Word pentru sisteme Unix (mai precis distribuţia SCO), ofertă care însă a fost de foarte scurtă durată. Versiunea cea mai recentă este Word 2007 pentru Windows, respectiv Word 2008 pentru sisteme Macintosh (folosind Mac OS X, atât pe arhitectură Intel cât şi PowerPC). Formatul nativ a fost .doc, de la versiunea 1 până la Word 2003 devenind de la Word 2007 OOXML. MS Word este liderul de piaţă în domeniul procesoarelor de text WYSIWYG (What You See Is What You Get). Concurentul principal al Microsoft Word este Open Office Write. 

    SURSA 03
 
    Procesorul de text Word sub sistemul de operare Windows este un procesor de texte folosit in editarea documentelor, la ora actuala este cel mai folosit procesor de texte, atat in mediul Windows, cat si pe calculatoarele MacIntosh, datorita in primul rand acelui concept ce a facut din Microsoft cea mai puternica firma de software din lume- user friendly , adica un produs foarte accesibil, chiar si pentru aceia care au o experienta redusa in folosirea calculatoarelor.
    Bara de titlu formata din butonul meniului de control (stanga), care contine comenzile Restore, Move, Size, Minimize, Maximize si Close, numele documentului si butoanele Minimize, Restore/Maximize si Close.
    Bara meniurilor cuprinzand meniurile ce pot fi accesate, fie prin pozitionarea cu mouse-ul si apasarea butonului stang, fie prin tastarea Alt+litera subliniata din titulatura meniului.
Bara butoanelor aflata imediat sub bara meniurilor afiseaza o serie de butoane, ce pot fi actionate cu ajutorul mouse-ului. Aceste butoane sunt grupate pe domenii.
    Aria de lucru in care se editeaza documentul; ocupa cea mai mare suprafata din ecranul Word, fiind zona in care utilizatorul vizualizeaza documentul. Deplasarea in cadrul zonei de lucru se realizeaza fie cu mouse-ul, fie de la tastatura.
    Bara de stare contine informatii privind paginile, pozitia cursorului si afiseaza o scurta descriere a comenzii sau a butonului selectat.
    Cate o bara de deplasare orizontala si verticala (scroll bar), oferind posibilitatea deplasarii in cadrul  documentului spre stanga, dreapta, inceput sau sfarsit, efectuand clic si tinand apasat butonul stang al mouse-ului cand cursorul sau se afla pe sagetile corespunzatoare.
REC indica faptul ca lucrul cu macroinstructiuni este activ.
TRK semnifica faptul ca modul de urmarire a modificarilor este activat.
EXIT daca optiunea este activa, selectarea se va face intre pozitia curenta a punctului de insertie si urmatoarea pozitie a acestuia (Extended selection).
OVR specifica activarea modului de suprascriere.
WPH activeaza Help-ul pentru utilizatorii editorului de texte WordPerfect.
    O caracteristica importanta care a dus la impunerea acestui produs este capacitatea de a recunoaste texte create cu alte tipuri de procesoare de text prin conversii de format permitand o tranzitie rapida de la procesoare diferite sau versiuni anterioare.
    Principalele facilitati oferite de Word sunt:
~editarea documentelor;
~transferul si inlocuirea seturilor de caractere din text;
~editari de tabele;
~functii de corectare gramaticala;
~functii pentru ecuatii matematice;
~importul de texte, baze de date si imagini grafice create cu alte procesoare;
~functia What you see is what you get de previzualizare a documentelor editate;
~posibilitati de imprimare;
Extensia asociata fisierelor administrate de aplicatia Word este doc.

    Cu ce concepte opereaza Word?
 
     Word este un procesor de texte profesional care tinde sa devina un procesor de publicatii. El este mult mai complex decat aplicatia de procesare a textelor WordPad a sistemului de operare Windows 95. Fiind o aplicatie creata de firma Microsoft, la fel ca si WordPad, are unele puncte comune cu acesta: aceleasi scurtaturi pentru operatiile de meniu comune, acelasi sistem de grupare a optiunilor pe anumite meniuri (File,Edit etc), folosirea marcajelor de pe rigla orizontala pentruindentarea textului, aceleasi tipuri de aliniere a paragrafelor , aceleasi metode de selectare a blocului de text (inclusiv zona pentru selectarea blocului de texte situata in partea stanga a ferestrei document), aceleasi entitati prelucrate (caracter, cuvant, linie de text, paragraf, pagina, obiect, document). Pe langa aceste elemente comune, Word foloseste urmatoarele:
1.Sabloanele de document si procedurile asistent.
2.Entitati noi: sectiunea, coloana, tabelul, celula, titlul de capitol, legenda, adnotarea, nota de subsol, nota de sfarsit, codul de camp.
3.Administrarea corespondentei.
4.Instrumente gramaticale.
5.Limbajul de programare WordBasic.
6.Meniul de comenzi rapide sau meniul scurtatura.
7.Editarea formelor de introducere. 
sursa: ipedia.ro  

0 comments:

Free Page Rank Tool