Cand va avea un minut 61 de secude

Ultimul minut din luna iunie 2012 a avut 61 de secunde, permitand astfel timpului universal indicat de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de cel realizat de rotatia Pamantului.
In "timpul universal coordonat" (UTC), numit si eronat GMT, trecerea intre 30 iunie si 1 iulie se va face nu ca de obicei, la 23.59 de minute si 59 de secunde, ci la 23.59 de minute si 60 de secunde.

Inainte de 1972, "timpul era dat de astronomie. Pentru a sti ora, se lua in considerare pozitia unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste" fata de Pamant, spune Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte (Sisteme de referinta timp-spatiu) de la Observatorul din Paris.

"Astazi, timpul este construit, stabilit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decat timpul astronomic", declara el pentru AFP.

Parcul mondial care cuprinde cateva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic international (TAI) masoara modificarile interne ce intervin in atomii de cesiu si permit "impartirea unei secunde in aproape 10 miliarde de mici gradatii".


Daca TAI este "o scara a timpului continua", timpul dat de "ceasul Pamantului" este mai putin uniform. Rotatia planetei este supusa multor intamplari, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii, variatiile vanturilor etc. Astfel, o rotatie a Pamantului in jurul lui insusi este in august mai scurta cu una la doua milisecunde decat o rotatie efectuata in februarie.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu va insemna mare lucru. Insa sistemele de inalta precizie, cum ar fi satelitii sau unele retele informatice, trebuie sa tina seama de acest "salt de secunda" daca nu vor sa provoace un decalaj potential catastrofal. 

Este de altfel motivul pentru care nu se programeaza nicio lansare de racheta in astfel de zi, un decalaj chiar si atat de mic putand da peste cap calculele. 





0 comments:

Free Page Rank Tool