Trasaturile baladei populare si baladei culte

Sursa 1:
-balada este o specie literara reprezentativa a literaturii populare romanesti

Fiind o specie folclorica,balada are notele caracteristice literaturii populare:
a)caracter anonim: 

-autorul este necunoscut,identitatea sa fiind pierduta in timp
-autorul este,de obicei,un om talentat din popor
b)caracter oral: 

-este transmisa din generatie in generatie prin viu grai
c)caracter colectiv: 

-au contribuit mai multi oameni la realizarea ei, pana a ajunge la forma actuala
d)caracter sincretic:

 -poate fi cantata
e)caracter expresiv:
-contine multe expresii si figuri de stil
In functie de continut baladele pot fi:

a)vitejesti(haiducesti, voinicesti)
b)istorice
c)haiducesti
d)pastoresti
e)fantastico-mitologice
-exista si balade care abordeaza teme din viata cotidiana si se numescnuveliste. (de exemplu:"Ghita Catanuta").


Diversitatea tipologica a baladelor dovedeste multitudinea aspectelor infatisate de acestea si receptivitatea deosebita a autorului anonim la toate aspectele care-l inconjoara.
In ciuda diversitatii tipologice baladele au cateva note definitorii generale:
-opere populare epice in versuri
-relateaza intamplari deosebite din trecut
-personajele au insusiri iesite din comun
-actiunea baladei este simpla
-baladele au un numar mic de personaje
-personajele sunt prezentate in antiteza


Sursa 2:
Balada culta, ca si cea populara, este o specie a genului epic. Ea porneste de la modelul celei populare, cu care are numeroase asemanari, existand insa si unele deosebiri intre ele.
Ambele tipuri de balada sunt opere epice in versuri, de mica intindere, insa cea populara are un autor anonim, s-a transmis pe cale orala, cunoscand mai multe variante, pe cand cea culta are un autor cunoscut si s-a transmis catre cititor pe cale scrisa. Modul de expunere predominant, caracteristic intregului gen epic, este si in balada culta tot naratiunea . Ca in orice opera epica, si aici, sentimentele autorului sunt exprimate prin intermediul naratiunii, al actiunii si al personajelor. Actiunea se constituie fosubiect al operei literare, fiind prezente si celelalte marci ale narativitatii - spatiu, timp, personaje, conflict.
Concluzionand asupra celor aratate anterior, balada culta este o opera epica, alcatuita in versuri, de mica intindere, cu un conflict puternic si o actiune dinamica, in care se povestesc intamplari deosebite, dramatice, savarsite de personaje neobisnuite, cu caractere opuse. Elementele fantastice lipsesc, dar este prezenta hiperbola, prin care se evidentiaza caracterul neobisnuit al intamplarilor si al personajelor prezentate in antiteza.
In literatura universala, balada culta s-a manifestat inca din perioada Renasterii si de aceea unii cercetatori considera ca balada populara romaneasca „ar fi de origine culta, ea fiind difuzata de profesionisti (guzlari) de origine sud-duna-reana, care performau un teritoriu, continand si elemente epice occidentale" (Mircea Anghelescu). Au scris balade culte G.A Burger, Fr. Schiller, L. Uhland, S.T. Coleridge, G.G. Byron, Al. de Musset, Oscar Wilde, R. Kipling s.a.
In literatura romana, aceasta specie epica a fost cultivata de Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, George Cosbuc, George Topirceanu, St. O. losif, Radu Gyr, Stefan Augustin Doinas, Radu Stanca, Marin Sorescu.



www.google.ro

0 comments:

Free Page Rank Tool