Apophis - Asteroidul Distrugator


» In Egiptul indepartat Apophisreprezenta zeul raului si al distrugerii, zeu ce ar trebui sa trimita Pamantul intr-un intuneric etern. Apophis este denumirea unui asteroid descoperit de NASA, un asteroid care are un diametru de 390 de metri si care are putea lovi Terra peste circa 31 de ani. NASA a estimat ca impactul cu Terra a lui Apophis ar fi de 100000 de ori mai puternic decat bomba atomica de la Hiroshima. De asemenea specialisti rusi si americani au stabilit ca in cazul in care Apophis ar cadea in Oceanul Atlantic, ar creea valuri tsunami cu o inaltime de 17 metri care ar distruge totul in calea lor. 

» Daca Apophis va lovi Pamantul este foarte posibil ca viata sa dispara in totalitate de pe planeta noastra. Totusi sa nu disperam, pentru ca sansele ca Apophis sa loveasca Pamantul, sunt de 1 la 5500 (pentru anul 2036), asta daca va ramane pe aceeasi traictorie si in urmatorii ani. Specialistii ne spun ca in 2013 ne vor putea da mai multe informatii despre probabilitatea ca Apophis sa loveasca Pamantul si asta pentru ca atunci asteriodul ar trebui sa treaca printr-un coridor spatial de numai 600 de metri, caz in care ar fi vizibil de pe Terra. Problema este ca daca Apophis trece prin acest coridor, sansele ca el sa loveasca Terra ar fi foarte mari. 

» Apophis va trece de doua ori pe langa Pamant, prima data in 2029, cand se estimeaza ca va trece la numai 36500 km si a doua oara in 2036, cand va trece si mai aproape (inca nu stie la ce distanta), motiv pentru care trebuie sa ne facem griji ca am putea fi loviti de acest asteroid. 

» Apophis a fost descoperit in 2004 de Roy A.Tucker, David J.Tholen si Fabrizio Bernardi de la Universitatea Hawaii. Primul nume dat asteroidului a fost2004 MN4. In 2005 a primit un nume permanent si acesta a fost Apophis. 
» Planeta noastra a mai fost lovita in trecut de asteroizi, mai mici sau mai mari, ceea ce a dus la disparitia unor specii de animale. Se crede ca dupa un astfel de impact au disparut si dinozaurii.
» Sa vedem cat de periculosi pot fi asteroizii pentru Terra. Specialistii au estimat ca un asteroid care are un diametru cuprins intre 130 si 300 de metri ar putea cauza distrugeri foarte mari in zona unde ar cadea, dar nu ar distruge viata pe Pamant. Un asteroid cu un diamtetru de sub 130 de metri ar putea cauza doar pagube locale, in zona in care ar cadea, numarul de victime ar depinde in acest caz de cat de locuita ar fi zona unde loveste asteroidul. Pericolul real vine insa de la asteroizii care depasesc in diametru 300 de metri. Daca un astfel de asteroid al lovi Terra, impactul ar putea duce la disparitia vietii pe Pamant. 


» Oamenii de stiinta au pus deja in aplicare un plan de aparare. In urmatorii ani se va construi un dispozitiv eficient de protectie dar chiar si asa se iau in calcul tot felul de solutii pentru ca Apophis sa nu loveasca Pamantul. Unul dintre planuri ar semana izbitor cu cel din filmul Armageddon. Asadar, cine nu a vazut filmul ar fi bine sa o faca, pentru a vedea la ce ne putem astepta in anul 2036. 

0 comments:

Free Page Rank Tool