Cetatile viitorului

Lumea este un perpetuum mobile la toate nivelurile si sub toate infatisarile. Iata cateva dintre cele mai mari surprize foarte futuriste si extrem de hi-tech, pe care arhitectura le pregateste pentru viitorul apropiat. Madalina Dragoi va face cunostinta cu cetatile viitorului.


Dubai Mall
Este parte a proiectului urbanistic Burj Dubai District, alaturi de turnul cu acelasi nume (560 m), de Palm Boulevard, de The Waterfront Atrium, de Aquarium, de The Broadwalk si de The Grand Drive, urmand sa devina epicentrul shoppingului mondial.

Construit de catre firma araba Emaar si ocupand o suprafata de 46 de hectare, Dubai Mall va atrage, incepand din 2007, 35 de milioane de turisti anual. 1.000 de magazine vor vinde absolut orice, de la antichitati, pana la gadgeturi si haine haute couture. Din dotarea complexului vor mai face parte un patinoar, 14 cinematografe, o pista de schi, restaurante, rezidente, hoteluri, centre medicale, acvarii imense si 16.000 de locuri de parcare. Cei care au in sange microbul shoppingului se vor putea trata aici cu succes.

80 South Street Tower
Conceput de catre celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava, turnul 80 South Street din Manhattan va masura 254 de metri inaltime si va fi alcatuit din 12 cuburi construite in consola, fiecare urmand sa aiba patru etaje. Noul bloc hi-tech va include apartamente de lux si gradini private. Lucrarile vor incepe in martie 2006 si vor dura un singur an.
Bishopsgate Tower
Londra va deveni mai bogata cu acest edificiu futurist, care va fi construit din sticla, metal, lemn si piatra si va avea inaltimea de 307 metri, echivalentul a 64 de etaje. La ce va folosi el? 52 dintre etaje vor fi destinate birourilor, iar 12 – magazinelor (in numar de 50). Amatorii de meniuri… la inaltime vor avea ocazia sa se infrupte cu bunatati la cel mai high restaurant londonez, care va ocupa etajul 43 al mastodontului. Pe fatada cladirii vor fi instalate panouri solare, care vor asigura 50% din necesarul de electricitate al acesteia. Bishopsgate Tower se afla in stadiu de proiect, iar de realizarea lui se va ocupa firma germana DIFA.

Bridge tower
Creatie a arhitectului Renzo Piano, turnul Bridge din Londra va fi un minioras vertical, inalt de 390 de metri. Cele 80 de etaje vor gazdui birouri, restaurante, expozitii, un hotel de lux (care va ocupa o cincime din spatiul total) si minigradini botanice. In viitor, complexul se va extinde si in subteran, creandu-se astfel legaturi directe cu Spitalul Guy si cu Colegiul King, in timp ce rezidentele din sud vor fi conectate la comunitatile de business care se intind astazi de-a lungul raului Tamisa. Constructia a inceput in 2002, investitia valoreaza 750 de milioane de lire sterline, iar proiectul se va finaliza in 2010.

Shanghai World Financial Centre
O alta constructie hi-tech, care a imprumutat, parca, forma unui deschizator de bere, este World Financial Centre din Shanghai, China. Cu o inaltime de 492 de metri (101 etaje) si o suprafata de 377.300 de metri patrati, SWFC va fi gazda a numeroase birouri si magazine, a unui observator astronomic, a unui hotel de sase stele cu 300 de camere si a unui muzeu. Proiectul va fi finalizat in 1997, gratie eforturilor a 11 firme de constructii si arhitectura. In octombrie 2005, se lucra la cel de-al noualea nivel. Investitia se ridica la peste un miliard de dolari.


0 comments:

Free Page Rank Tool